Salariatii care se pensioneaza iar prim contractul colectiv de munca trebuie sa le acord diverse venituri ex.penalizarea pentru pensionare anticipata?
Declaratia 112 imi da atentionare pentru sume pentru care nu exista timp de lucru . Are vreo importanta aceasta atentionare? Se mai calculeaza CAS pentru acestia conform Codului fiscal?
Raspuns:
Potrivit art. 55 alin. (1) din Codul fiscal si pct. 68 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate ca urmare a unei relatii contractuale de munca, indiferent de perioada la care se refera sau de de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda.
Totodata, prin analogie cu prevederile pct. 68 lit. n4) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, potrivit carora
indemnizatiile primite la data incetarii raporturilor de serviciu reprezinta venituri supuse impozitului pe salarii, consideram ca si veniturile acordate sub forma indemnizatiilor la momentul pensionarii, primite ca urmare a prevederilor contractului individual de munca, vor primi acelasi tratament fiscal precum veniturile din salarii acordate. In aceste conditii, sumele sunt acordate la momentul pensionarii sau ulterior incetarii raporturilor de munca, vor fi supuse impozitului pe salarii si contributiilor sociale obligatorii.
Sumele primite sub forma indemnizatiilor la pensionare conform contractelor colective de munca nu sunt exceptate in mod expres de la plata contributiei de asigurari sociale, conform art. 296 indice 16 din Codul fiscal. Nu trebuie ignorata exceptia de la plata contributiei de asigurari pentru somaj cuprinsa la lit. c4) a aceluiasi articol care vizeaza veniturile realizate de persoanele prevazute la art. 296 indice 3 lit. a) si b) care nu se mai regasesc in raporturi juridice cu persoanele prevazute la art. 296 indice 3 lit. e) si g), dar incasate ca urmare a faptului ca au avut incheiate raporturi juridice si acordate, potrivit legii, ulterior sau la data incetarii raporturilor juridice.
De asemenea precizam ca potrivit art. 296 indice 16 lit. f) din Codul fiscal, sunt exceptate de la contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, veniturile care nu au la baza un contract individual de munca.
Astfel, potrivit art. 296 indice 5 alin. (4) din Codul fiscal,
baza lunara de calcul a acestei contributii reprezinta suma castigurilor brute, realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, potrivit legii, inclusiv de salariatii care cumuleaza pensia cu salariul, in conditiile legii, cu exceptia veniturilor de natura celor prevazute la art. 296 indice 15.
Cu referire la formularului 112, dupa o validare reusita, se genereaza automat fisierul XML, care este integrat in fisierul PDF. In cazul in care anterior validarii reusite au existat erori care au fost corectate, fisierul cu erori atasat se va sterge automat si se va atasa fisierul XML. Mentionam ca in situatia in care sunt doar atentionari, fisierul XML poate fi generat si declaratia depusa.
Precizam totodata ca veniturile, sub forma diferentelor de pret pentru anumite bunuri, servicii si alte drepturi, primite de persoanele fizice pensionari, fosti salariati, potrivit clauzelor contractului de munca sau in baza unor legi speciale,
reprezinta venituri din alte surse, potrivit art. 78 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, fiind supuse impunerii finale stabilite in cota de 16% aplicata la venitul brut. In acest caz nu sunt datorate contributii sociale obligatorii, in speta contributia de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 296 indice 27 alin. (2) din Codul fiscal