Guvernul s-a reunit in sedinta luni dimineata pentru a adopta o OUG prin care se modifica schimbarile aduse de publicarea in Monitorul Oficial a Legii de modificare si completare a Legii nr. 303/2004.
La inceputul sedintei de Guvern, Viorica Dancila a declarat ca solutia de adoptare a unei Ordonante de Urgenta a fost discutata de Tudorel Toader cu Frans Timmermans si cu reprezentantii Comisiei de la Venetia.
”Cele trei legi ale justitiei au fost modificate de Parlament iar aceste modificari au fost validate de CCR si asigura o mai buna functionare a sistemului de justitiei in interesul cetatenilor. Ceea ce adoptam azi in guv reprezinta o armonizare a prevedilor legilor” , a spus premierul.
Totusi, Ministerul Public a atras atentia asupra faptului ca ordinea constitutionala va fi incalcata prin adoptarea unora dintre masurile incluse in OUG.
"Vazand relatarile din presa conform carora, in ziua de 15.10.2018 va fi dezbatut in sedinta de guvern, la propunerea Ministerului de Justitie, un proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, luand act de asemenea prin intermediul mass-mediei de proiectul susmentionat, aducem la cunostinta opiniei publice urmatoarele:
Ministerul Public atrage atentia asupra pericolului incalcarii ordinii constitutionale prin adoptarea unora dintre modificarile propuse, astfel:
1. Introducerea unui nou alineat la art. 54 din Legea nr. 303/2004, conform caruia ministrul justitiei organizeaza o procedura de selectie pe baza unui interviu, iar pentru asigurarea transparentei audierea candidatilor se transmite in direct, nu este de natura a inlatura diminuarea independentei procurorilor care ocupa functii de conducere.
Asa cum a aratat si Comisia de la Venetia, conferirea rolului decisiv ministrului de justitie in numirea procurorilor cu functii de conducere mai degraba slabeste decat sa asigure controlul reciproc si echilibrul puterilor. Daca numirea si revocarea procurorilor cu functii de conducere depind de un ministru, exista un risc serios ca acestia sa nu combata in mod energic coruptia in randurile aliatilor politici ai respectivului ministru.
Se impune ca numirea procurorilor in functiile de conducere din varful Ministerului Public sa se faca, asa cum a solicitat Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Sectiei pentru procurori a C.S.M., formulata in urma unui interviu care poate fi transmis in direct, cu avizul ministrului justitiei, de catre Presedintele Romaniei.
2. Prin atribuirea calitatii de titular al actiunii disciplinare pentru ministrul justitiei, se creeaza riscul controlului politic asupra modului in care sunt verificati magistratii din punct de vedere disciplinar, actiunea disciplinara exercitata de ministrul justitiei putand deveni ,, o parghie politica de dominare a justitiei”.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Ignorand apelul Ministerului Public, Dancila a mai spus in sedinta de Guvern ca "abuzurile si imixtiunile in infaptuirea actului de justitie nu sunt si nu vor fi tolerate."
Pe scurt, OUG care ar urma sa fie adoptata astazi:
Modificarile aduse prin OUG modificarilor ar trebui publicate tot astazi in Monitorul Oficial.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri