
Legea care prevede noi conditii pentru pensionarea anticipata a avocatilor a fost promulgata recent si a intrat in vigoare la data de 27 iulie 2023.
Legea nr. 249/2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 678 din 24.07.2023.
Potrivit legii, pensia anticipata va putea fi ceruta cu cel mult cinci ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare de catre cei care au stagiul complet de cotizare doar in profesia de avocat.
De asemenea, potrivit noii legi, cuantumul pensiei anticipate se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia cu un procent de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.
La data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii aplicate si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare si, la cererea avocatului, a perioadelor asimilate.
Transformarea pensiei anticipate in pensie pentru limita de varsta se face din oficiu.
LEGE pentru modificarea si completarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor
Articol unic. — Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 342 din 5 mai 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 37, alineatele (1) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„Art. 37. — (1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, asiguratilor care au realizat stagiul complet de cotizare numai in profesia de avocat.
..................................................................................................
(4) Cuantumul pensiei anticipate se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia cu un procent de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.”
2. La articolul 37, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu urmatorul cuprins:
„(5) Prin sintagma «luni de anticipare» se intelege perioada cuprinsa intre data acordarii pensiei anticipate si data implinirii varstei standard de pensionare pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta, exprimata in numar de luni calendaristice intregi.”
3. La articolul 38, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„Art. 38. — (1) La data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii aplicate si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare si, la cererea avocatului, a perioadelor asimilate.
(2) Transformarea pensiei anticipate in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu.”
4. La articolul 38, alineatele (3) si (4) se abroga.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL platitor de impozit pe venit microintreprindere are 2 angajati, unul fiind asociat unic si administrator. Se doreste acordarea pensiei facultative de 400 eur/an la fiecare angajat. Cum se opereaza acest lucru in Saga? Cum apare in D112? ce trebuie sa stiu din punct de vedere fiscal? Pensia va fi platita de angajator, nu de salariat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<