Camera Deputatilor a adoptat pe articole un proiect de lege prin care se introduce un regim de detentie la domiciliu pentru persoanele condamnate la pana un an de inchisoare, cu exceptia celor condamnate pentru fapte de violenta, votul final fiind amanat o saptamana.
Textul adoptat pe articole mai prevede si scaderea a cate 20 de zile din pedeapsa pentru fiecare lucrare stiintifica sau fiecare inventie si inovatie brevetate.
In cazul persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii de pana la un an, executarea pedepsei se realizeaza prin detentie la domiciliu, cu exceptia persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenta. Aceste prevederi se aplica si persoanelor condamnate care mai au de executat 18 luni pana la implinirea fractiei minime obligatorii pentru liberarea conditionata din pedeapsa initiala a inchisorii mai mare de un an, prevede textul.
De asemenea, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 20 de zile executate pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate.
Proiectul modifica regimul inchis, semideschis si deschis de detentie.
Astfel, potrivit textului, regimul inchis se aplica initial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenta la pedeapsa inchisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depaseste 13 ani.
Regimul semideschis se aplica initial persoanelor condamnate pentru fapte comise fara violenta la pedeapsa inchisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depaseste 13 ani, respectiv persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 3 ani pentru fapte comise cu violenta.
Regimul deschis se aplica initial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenta la pedeapsa inchisorii de cel mult un an, respectiv pentru fapte comise fara violenta la pedeapsa inchisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 3 ani.
De asemenea, textul stabileste si faptul ca persoanele condamnate au dreptul de a participa, in conditiile legii, la inhumarea sau incinerarea sotului sau sotiei, a unui copil, parinte, frate sau sora ori bunic sau bunica. Invoirea din motive umanitare se poate acorda pentru solutionarea unor probleme sociale, medicale sau pentru sprijinirea familiei, precum si in caz de calamitate.
Cartea verde a contabilitatii
250 Modele Fise de Post
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Votul final a fost amanat o saptamana din motive procedurale, a precizat presedintele Comisiei juridice Eugen Nicolicea.
Acesta a explicat ca este vorba de doua initiative legislative pe acelasi subiect, iar una dintre ele trebuie respinsa. "Nefiind clara procedura, liderii grupurilor au decis sa amanam votul cu o saptamana", a adaugat Nicolicea, conform Agerpres.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri