Au fost anuntate propunerile Parlamentului pentru functia de judecator CCR. Senatul a propus-o pe Iulia Scantei, nominalizata PNL. Aceasta o va inlocui in Curtea Constitutionala pe Mona Pivniceru. Bogdan Licu este propunerea din partea Camerei Deputatilor si este propus de PSD pentru functia de judecator CCR.
Senatorii au decis ca propunerea lor pentru functia de judecaror al Curtii Constitutionale a Romaniei sa fie Iulia Scatei (PNL). Aceasta a primit 76 de voturi "pentru" si 34 "impotriva".Camera Deputatilor a decis ca propunerea lor sa fie Bogdan Licu, votat de 208 deputati.
Pe langa Bogdan Licu propus de PSD au mai fost supusi votului si Cristi Danilet, propus de USR si Ioan Sabau-Pop, propunerea AUR. Acestia facand parte din propunerea Camerei Deputatilor.
Noul judecator al CCR trebuie numit cu cel putin o luna inainte de incetarea mandatului magistratului predecesor.
Fostul consilier prezidential Peter Eckstein-Kovacs a fost propus de USR, insa a primit doar 22 de voturi "pentru" si 88 "impotriva". Fostul deputat PNTCD, Radu Ghidau a fost propusul din partea AUR, insa a primit doar 12 voturi "pentru" si 98 "impotriva". Functia Monei Pivniceru va fi preluata de Iulia Scantei.
Iulia Scatei a tinut sa multumeasca si iesenilor datorita implicarii lor in alegerea ei de parlamentar. „Va multumesc pentru votul dumneavoastra de astazi, un vot onorant si un vot care ma obliga. Ma obliga sa continui ceea ce am facut vreme de sase ani, sa apar drepturi si libertati aici, in Senatul Romaniei, cu votul iesenilor acordat in doua randuri, in 2016 si in 2020. De data aceasta prin votul dumneavoastra, prin increderea dumneavoastra si cu sprijinul Partidului National Liberal, care m-a propus pentru aceasta onoranta functie de judecator constitutional, imi voi folosi si voi exercita atributiile de judecator constitutional pentru a merge mai departe in ceea ce priveste consolidarea democratiei constitutionale in Romania, pentru ca Romania sa ramana membru cu drepturi depline parte a lumii libere si a comunitatii euro-atlantice”, a spus dupa anuntarea rezultatului Iulia Scantei. Nu este o incetare a mandatului meu de reprezentativitate pe care ei mi l-au acordat. Voi sa ii reprezint si pe ei acolo unde voi fi imi voi exercita mandatul de judecator constitutional, aparandu-le drepturile si libertatile potrivit Constitutiei, cu buna credinta si cu priceperea juridica pe care mi-o cunosc”, a transmis Iulia Scantei.
Bogdan Licu a tinut sa precizeze experienta sa in Ministerul Public, alaturi de multumi pentru votul ce l-a adus in functia de judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei. "Vreau sa va spun tuturor ca este o onoare pentru mine sa fiu aici, in fata dumneavoastra. Despre mine pot sa va spun ca sunt magistrat, am o vechime de peste 25 de ani in magistratura, am parcurs aproape toate etapele profesionale in cadrul Ministerului Public, de la procuror cu functie de executie pana la prim-adjunct al procurorului general. In doua situatii am fost si procuror general interimar, in anul 2016 pentru trei luni si in anul 2019 pentru 10 luni. Am fost si membru al Consiliului Superior al Magistraturii, vicepresedinte la CSM si sunt pregatit sa preiau mandatul de judecator la Curtea Constitutionala", a afirmat Bogdan Licu, potrivit Agerpres.
Curtea Constitutionala din Romania este compusa din noua judecatori, numiti pentru un mandat de noua ani. Acesta nu poate fi prelungit sau innoit. Cei noua judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, Senat si presedintele Romaniei, fiecare alegand cate trei judecatori.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<