Imagini din sedinta Plenului CSM, 11 octombrie 2011
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis cu unanimitate de voturi astazi, 11 octombrie, sa trimita comisiilor 1 si 2, propunerea de modificare a legislatiei privind pensiile magistratilor.
Potrivit propunerii, care ii apartine presedintelui CSM Horatiu Dumbrava, judecatorii si procurorii care au fost condamnati definitiv pentru fapte de coruptie sau legate de serviciu nu mai pot beneficia de pensia speciala de serviciu.
“Sunt necesare aceste dezbateri in sistemul judiciar”
„Sunt necesare aceste dezbateri in sistemul judiciar. Urmeaza ca cele doua comisii, 1 si 2, sa lucreze pe aceasta propunere si la finalizarea concluziilor, sa le trimita inapoi plenului,” a declarat Horatius Dumbrava. Astfel, propunerea presedintelui CSM va fi reluata si votata intr-o sedinta viitoare.
Potrivit propunerii lui Horatius Dumbrava, noile prevederi ar urma sa fie aplicabile si “judecatorilor sau procurorilor fata de care a fost exercitata actiunea disciplinara, fiind stabilita sanctiunea excluderii din magistratura”.
“In ultima vreme, cativa magistrati au fost condamnati penal pentru fapte de coruptie in legatura directa cu activitatea jurisdictionala. Acestia, desi condamnati definitiv penal, beneficiaza de pensii de magistrati, cu toate ca infractiunile comise de ei au la baza tocmai vicierea actului de justitie ca atributie esentiala a activitatii de justitie”, arata presedintele CSM in cadrul documentului.
Conform documentelor Directiei resurse umane si organizare din cadrul CSM, in ultimii patru ani, 33 de magistrati s-au pensionat imediat ce CSM a inceput sa-i cerceteze disciplinar sau imediat ce impotriva lor s-a inceput urmarirea penala.
Discutii aprinse
Discutiile din cadrul sedintei plenului au fost aprinse, unii membrii felicitandu-l pe Dumbrava pentru initiativa, altii sustinand ca nu au avut suficient timp sa studieze documentul, care le fusese transmis in dupa-amiaza zilei de ieri.
„Vreau sa-l felicit pe presedintele Horatius Dumbrava pentru aceasta propunere. E o problema de mult discutata in sistem”, a spus Dimitrie Bogdan Licu, membru CSM.
La randul ei, doamna Mona Pivniceru a tinut sa precizeze: „Nu am avut timpul necesar sa studiez problema pentru a vota in cunostinta de cauza.” Reamintim ca, pentru avizarea propunerii presedintelui CSM, ordinea de zi a plenului a fost suplimentata inca de ieri, potrivit prerogativelor presedintelui.
In urma discutiilor, membrii CSM au decis sa trimita comisiilor 1 si 2 propunerea de modificare a legislatiei privind pensiile magistratilor, urmand ca acestea sa transmita plenului concluziile lor.
Membrii CSM au mai decis ca, de acum inainte, orice document sau propunere de suplimentare a ordinii de zi a plenului CSM sa fie trimisa cu trei zile inainte de sedinta, pentru a se evita, pe viitor, astfel de discutii.