Noul presedinte al Curtii Constitutionale (CCR), Marian Enache, a incasat peste 15.700 de euro lunar de la stat, potrivit declaratiei de avere aferente anului 2021. Enache a cumulat trei surse de venit: pensia speciala de magistrat CCR, pensia speciala de fost parlamentar si salariul de judecator CCR.
In total, cinci din cei noua judecatori CCR primesc pensie speciala, pe care o cumuleaza cu salariul. In cazul tuturor celor cinci judecatori, pensia speciala este mai mare decat leafa, scrie
news.ro.
Presedintele CCR incaseaza, lunar, un venit de 15.778 de euro
In anul 2021, Marian Enache a primit o pensie speciala de magistrat CCR in valoare de 37.738 de lei lunar (7.547 de euro). In calitate de fost parlamentar (timp de 3 mandate), Enache a mai incasat o pensie speciala de 16.156 de lei (3.231 de euro). Suma reprezinta pensia speciala doar pentru primele doua luni ale anului 2021, intrucat Parlamentul a taiat privilegiile fostilor parlamentari. Legea a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis la finalul lunii februarie 2021.
Marian Enache a cumulat cele doua pensii speciale cu salariul de judecator CCR - in cuantum de 25.207 lei lunar (5.000 de euro). In total, din cele trei surse de la stat, presedintele CCR a adunat venituri in valoare de 15.778 de euro lunar.
Cristian Deliorga, numit la propunerea PSD in 2019, primeste o pensie speciala de 33.451 de lei lunar (6.690 de euro). Din salariul de magistrat CCR, Deliorga mai adauga 23.665 de lei lunar (4.733 de euro). In total, 11.423 de euro pe luna.
Attila Varga, numit la propunerea UDMR in 2016, incaseaza o pensie speciala de 33.333 de lei lunar (6.666 de euro). Plus leafa de 24.000 de lei lunar (4.800 de euro). In total: 11.466 de euro lunar.
Livia Stanciu, fost presedinte al Curtii Supreme, numita la CCR de Klaus Iohannis in 2016, are o pensie speciala de 33.000 de lei lunar (6.612 euro), iar salariul de la CCR a fost, in 2021, de 24.220 de lei lunar (4.844 de euro). In total: 11.456 de euro lunar de la stat.
Si
Bogdan Licu cumuleaza pensia speciala cu salariul de la stat. Licu, fost procuror general adjunct, a fost numit la CCR in luna mai, la propunerea PSD, desi a fost unul dintre apropiatii presedintelui Klaus Iohannis. Imediat dupa numire, Bogdan Licu s-a pensionat, la numai 52 de ani, tocmai pentru a cumula pensia cu salariul. Oficial, veniturile sale vor fi mentionate abia in declaratia de avere din vara anului 2023. Insa, potrivit unor surse din sistemul judiciar, Licu incaseaza o pensie speciala lunara de 28.000 de lei (5.600 de euro). Salariul de magistrat CCR este minimum 23.000 de lei lunar (4.600 de euro), prin urmare, Licu incaseaza in acest moment de la stat peste 10.000 de euro in fiecare luna.
In total, pensiile speciale incasate de cei cinci judecatori CCR in anul 2021 s-au ridicat la 36.346 euro lunar. De remarcat faptul ca in cazul tuturor celor cinci judecatori, pensia speciala este mai mare decat salariul.
Alti patru judecatori CCR nu primesc pensie speciala: Simina Tanasescu, Gheorghe Stan, Mihaela Ciochina si Iulia Scantei.
Pensiile speciale de la CCR pot fi cumulate cu alte pensii si salarii
Pensiile speciale acordate judecatorilor CCR au fost impuse initial, in 2016, printr-o decizie chiar a Curtii Constitutionale, si nu prin lege, in urma unei sesizari facute de Mona Pivniceru, fost judecator CCR pana in vara acestui an.
In 2018, majoritatea PSD-ALDE-UDMR, controlata de Liviu Dragnea, a adoptat un proiect de lege care stabilea pensie speciala si pentru magistratii CCR. Practic, legea dubla decizia din speta Pivniceru.
”Judecatorii Curtii Constitutionale cu o vechime in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior de cel putin 25 de ani, indiferent de varsta si de data pensionarii, beneficiaza, la cerere, de pensie de serviciu egala cu 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile avute. Pentru fiecare an care depaseste vechimea mentionata, la cuantumul pensiei se adauga cate 1% din baza de calcul, fara a o putea depasi”, arata legea.
Pe baza acestui calcul s-a ajuns la pensii imense pentru magistratii CCR. Mai mult, Parlamentul a permis cumularea pensiei speciale de la CCR cu alte pensii si salarii.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<