Persoanele care platesc pentru Pilonul 2 de pensii private obligatorii pot da Guvernul in judecata pentru diminuarea contributiei, cerand recuperarea prejudiciilor.
Avand in vedere ca anul acesta sumele virate catre Pilonul 2 de pensii au scazut, persoanele afectate de aceasta decizie vor putea actiona statul roman in instanta pentru recuperarea banilor. Acest lucru poate fi facut, insa, peste 20-25 de ani, cand cei mai multi dintre actualii contributori la Pilonul 2 vor avea calitatea de pensionari. Informatia ii apartine senatorului PNL Iulia Scantei si a fost facuta in cadrul FIAR 2018.
“Exista aceasta posibilitate, dar ea poate fi pusa in practica peste 20 – 25 de ani, cand actualii participanti la Pilonul 2, cei mai multi dintre ei, vor deveni pensionari si vor avea, astfel, calitate procesuala intr-un viitor demers in instanta”, a afirmat Scantei.
250 Modele Fise de Post
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Conform APAPR, nerespectarea de catre statul roman a calendarului de crestere a contributiilor catre Pilonul II, conform Legii nr. 411/2004, a insemnat o scadere cu 12,9% a sumelor acumulate in conturile romanilor. In mod normal, contributia catre fondul de pensii private obligatorii trebuia sa fie de 6% in 2016, insa ea a ramas la 5,1% in 2017, iar in 2018 a scazut la 3,75%.
“Practic, din cauza nerespectarii legii de catre stat, romanii au acum, dupa 10 ani de functionare a Pilonului II, sume cu 12,9% mai mici in contul personal de pensie private decat ar fi avut daca legea ar fi fost respectata. Impactul negativ la nivelul Pilonului II este de 1,1 miliarde de euro (contributii nevirate)”, declara Radu Craciun, membru in Consiliul Director al APAPR, citat de Profit.ro.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE