Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Psihologi cu drept de libera practica - Codul de procedura disciplinara

Codul de procedura disciplinara a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 715 din 20 noiembrie 2013

 Codul de procedura disciplinara este aprobat pentru aplicarea Legii nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Psihologilor din Romania, reprezentand un instrument necesar in procesul de organizare a exercitarii profesiei de psiholog in Romania, pentru asigurarea echilibrului drepturilor si obligatiilor profesionale corelative.

    Codul de procedura disciplinara reprezinta instrumentul-garant al respectarii principiului primordialitatii raspunderii profesionale, nejudiciare, fata de orice alta forma de raspundere, care se bazeaza pe culpa profesionala dovedita.
    Culpa profesionala constatata de catre corpul profesional constituie singurul temei care, ulterior, ar putea fundamenta o alta posibila forma de raspundere administrativa sau judiciara, procedura inversa nefiind acceptata, cu exceptia cazurilor in care s-a dispus inceperea urmaririi penale.
    Prin actualul cod de procedura disciplinara, psihologului profesionist ii este garantat dreptul la o analiza specializata a actului sau profesional, prin eliminarea unor posibile neajunsuri ale altor forme de raspundere reglementate, determinate de necunoasterea specificului exercitarii profesiei de psiholog si a standardelor de calitate in serviciile psihologice.
    Beneficiarii serviciilor psihologice au posibilitatea sa isi apere drepturile impotriva practicilor ilegale sau nedeontologice, care ar putea fi identificate pe piata serviciilor psihologice. Codul de procedura disciplinara permite transparenta procedurilor raspunderii disciplinare, precum si identificarea de solutii alternative de stingere a unor conflicte, aparute in legatura cu exercitarea profesiei de psiholog.

 Codul de procedura disciplinara asigura conditiile necesare pentru solutionarea cazurilor privind incalcarea normelor deontologice si de disciplina profesionala intr-un termen rezonabil.
    Codul de procedura disciplinara este in acord cu Constitutia Romaniei, republicata, Conventia Universala a Drepturilor Omului si cu tratatele constitutive ale Uniunii Europene in care Romania este parte semnatara.

  Cod de procedura disciplinara, denumit in continuare Cod, contine principalele norme de procedura disciplinara prin care se urmaresc asigurarea exercitarii eficiente a atributiilor forurilor de conducere ale Colegiului Psihologilor din Romania, denumit in continuare Colegiu, si garantarea drepturilor psihologilor si beneficiarilor serviciilor psihologice.

    Procedura raspunderii disciplinare

Procedura unica in urma careia poate fi sanctionat disciplinar un psiholog este procedura raspunderii disciplinare prevazute in prezentul cod.
 Plangerea, formulata potrivit formularului de plangere, reprezinta singurul temei al demararii procedurii raspunderii disciplinare. În cazuri temeinic motivate, raspunderea disciplinara poate fi activata si din oficiu, in baza rolului activ al Comisiei de deontologie si disciplina, denumita in continuare comisie. Orice alta forma de plangere se considera nula de drept pentru demararea procedurilor raspunderii disciplinare.
 Psihologii care formeaza obiectul raspunderii disciplinare si beneficiarii serviciilor psihologice, care au formulat plangeri, pot utiliza orice mijloc procedural reglementat de Colegiu, in vederea stingerii conflictului aparut in legatura cu exercitarea profesiei de psiholog.
 Analizarea, avizarea si, dupa caz, sanctionarea unei fapte relevante din punct de vedere deontologic se realizeaza numai in cadrul procedurii raspunderii disciplinare.

    Etapele procedurii raspunderii disciplinare
Etapele procedurii raspunderii disciplinare sunt reglementate in prezenta sectiune.
Procedura raspunderii disciplinare este constituita din 6 etape distincte si succesive.
Concilierea partilor poate interveni in orice etapa a procedurii raspunderii disciplinare, aceasta conducand automat la suspendarea procedurii si inchiderea cazului. Dovada concilierii partilor se realizeaza potrivit unui formular special elaborat si actualizat de catre Departamentul juridic si de comunicare.

ETAPA I
  Plangerea, cererea, reclamatia, sesizarea sau propunerea formulata in baza Codului deontologic al profesiei de psiholog cu drept de libera practica sau a Legii nr. 213/2004, denumita in continuare lege, in scris ori prin posta electronica, pe care o persoana interesata, numita petent, o adreseaza forurilor de conducere ale Colegiului, poate constitui temei pentru demararea procedurii raspunderii disciplinare cu conditia completarii si semnarii formularului de plangere elaborat si actualizat de catre Departamentul juridic si de comunicare.
Plangerea completata potrivit conditiilor stipulate la alin. (1) se depune impreuna cu celelalte documente doveditoare, dupa caz, la secretariatul Comitetului director, care o va inregistra in Registrul general de evidenta al Colegiului.
Plangerea formulata de catre petent vizeaza un singur psiholog, plangerile colective nefiind acceptate.
Datele de identificare ale petentului si psihologului reclamat se inscriu in inventarul dosarului in mod obligatoriu.

    ETAPA a II-a
Dupa inregistrarea plangerii, aceasta este analizata de catre presedintele Colegiului, care, in functie de situatie si optiunea petentului, poate propune medierea conflictului sau concilierea partilor.
 În cazul imposibilitatii organizarii unei sedinte de mediere profesionala sau dupa epuizarea acestei proceduri, fara concilierea partilor, presedintele Colegiului inainteaza plangerea impreuna cu documentele doveditoare pentru continuarea procedurii raspunderii disciplinare.
Presedintele Colegiului poate propune partilor si alte forme de stingere a conflictului sesizat, acceptate de parti, dupa caz, in conditiile legii.
  În cazul in care, dupa analiza plangerii, se constata ca aceasta este adresata in mod eronat sau nu formeaza obiectul unei proceduri de raspundere profesionala, presedintele Colegiului poate solutiona cererea depusa sau poate sa o inainteze spre solutionare uneia sau mai multor comisii de specialitate.

    ETAPA a III-a
Departamentul juridic si de comunicare analizeaza temeiul juridic al plangerii formulate de catre petent si avizeaza incadrarea juridica a faptelor descrise in plangere.
 Avizul juridic este obligatoriu pentru incadrarea juridica a faptelor descrise in plangere, necesar in analiza ce urmeaza sa fie efectuata de catre comisie si de catre comisiile de specialitate.
Concluziile avizului juridic se inscriu in mod obligatoriu in inventarul dosarului. ... Click aici pentru lista completa a etapelor de parcurs

...
 Contestatia
Hotararea Comisiei privind nesanctionarea psihologului reclamat sau sanctionarea psihologului reclamat potrivit dispozitiilor art. 54 alin. (1) lit. a) si b) din lege poate fi contestata de catre parti pentru nerespectarea procedurilor raspunderii disciplinare, in termen de 10 zile calendaristice de la data comunicarii hotararii.
Hotararea nu poate fi contestata sub aspectul calitatii analizei realizate, comisia fiind suverana in ceea ce priveste analiza si competenta acesteia.
 Hotararea Comitetului director al Colegiului privind nesanctionarea psihologului reclamat sau sanctionarea psihologului reclamat potrivit dispozitiilor art. 54 alin. (1) lit. c) si d) din lege poate fi contestata de catre parti pentru nerespectarea procedurilor raspunderii disciplinare.
Hotararea nu poate fi contestata sub aspectul calitatii analizei realizate, Comitetul director fiind suveran in ceea ce priveste analiza si competenta acestuia.
In cazul in care Comitetul director al Colegiului mandateaza expres membrii conducerii operative, hotararile pronuntate de catre acestia pentru solutionarea plangerilor formulate nu pot fi contestate la Comitetul director al Colegiului.

 Contestatia formulata de catre parti cu privire la nerespectarea procedurilor raspunderii disciplinare urmeaza o procedura distincta si se inregistreaza la secretariatul Comitetului director al Colegiului.

  Etapele procedurilor prevazute la art. 56 din lege sunt urmatoarele:
    a) etapa I - inregistrarea contestatiei privind incalcarea procedurii raspunderii disciplinare la secretariatul Comitetului director al Colegiului;
    b) etapa a II-a - analiza si emiterea rezolutiei presedintelui Colegiului;
    c) etapa a III-a - analiza si emiterea avizului juridic;
    d) etapa a IV-a - analiza si emiterea hotararii de catre Comitetul director sau Consiliul Colegiului, dupa caz;
    e) etapa a V-a - admiterea contestatiei si inaintarea dosarului ce face obiectul contestatiei catre comisie, pentru efectuarea procedurii raspunderii disciplinare sau inceperea cercetarii disciplinare, dupa caz.
 Hotararea aprobata de catre Comitetul director sau Consiliul Colegiului, dupa caz, pentru solutionarea contestatiei este definitiva.
 
    Punerea in aplicare a sanctiunilor

Sanctiunea administrativa prevazuta la art. 18 lit. b) din lege se aplica automat, prin efectul direct al legii, fara nicio alta formalitate prealabila.
  Sanctiunile aplicate in cadrul procedurilor raspunderii disciplinare privesc exercitarea drepturilor si obligatiilor profesionale de catre psihologi, acestea neputand afecta functionarea formelor independente de exercitare a profesiei, in cazul in care serviciile psihologice sunt furnizate de catre alti psihologi.
 Aplicarea sanctiunilor disciplinare prevazute la art. 54 alin. (1) lit. a) si b) din lege se realizeaza de catre comisie, se comunica in scris si direct psihologului sanctionat, iar participarea acestuia in cadrul procedurilor de sanctionare este obligatorie. Aplicarea sanctiunilor disciplinare prevazute la art. 54 alin. (1) lit. c) si d) din lege priveste dreptul de a profesa in una sau mai multe specialitati profesionale, in functie de culpa profesionala constatata.
  Constatarea starii de incompatibilitate prevazute la art. 21 lit. a) si c) din lege conduce la incetarea dreptului de a profesa in toate specialitatile profesionale.
 Comunicarea sanctiunilor disciplinare catre angajatori sau alte institutii interesate se realizeaza pentru atingerea scopului acestora.

Click aici pentru cuprinsul integral al Codului de procedura disciplinarea al profesiei de psiholog cu drept de libera practica

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Psihologi cu drept de libera practica - Codul de procedura disciplinara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI