Raportul Consiliului Superior al Magistraturii privind starea justitiei arata ca 2013 a avut cel mai mare volum de activitate din istoria justitiei romanesti si unul al marilor provocari, fiind marcat de intrarea in vigoare, la 15 februarie, a noului Cod de procedura civila si de eforturile sustinute pentru pregatirea intrarii in vigoare, la 1 februarie 2014, a noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala, informeaza Agerpres.
Raportul urmeaza sa fie discutat in sedinta de joi a Plenului CSM
"Volumul total de activitate inregistrat la nivelul instantelor judecatoresti, exceptand instantele militare (3.337.426 dosare), precum si numarul dosarelor solutionate (2.408.240 dosare) au inregistrat un record absolut. Cresterea volumului total de activitate s-a repercutat asupra incarcaturii pe judecator, astfel ca, in cursul anului 2013, la majoritatea instantelor, indiferent de gradul de jurisdictie, incarcatura pe post de judecator a fost de peste 1.000 de cauze", se arata in document.
Discutand despre nivelul instantei supreme si al judecatoriilor, incarcatura pe judecator a fost nesemnificat diminuata. In acest timp, la nivelul tribunalelor si al curtilor de apel, incarcatura pe judecator a cunoscut o usoara crestere.
La nivelul parchetelor, volumul total de dosare penale (1.826.427 de dosare) a fost mai mare decat cel inregistrat in anul anterior.
De asemenea, a crescut si numarul dosarelor penale solutionate de procurori: 635.085 de dosare, fata de cele 590.505 dosare solutionate in 2012, noteaza Agerpres.
Mai mult, conform CSM, numarul dosarelor penale a scazut la parchetul de pe langa instanta suprema si parchetele de pe langa tribunale, comparativ cu situatia anului trecut.
Cu toate acestea, potrivit CSM, numarul de dosare penale s-a intensificat la DNA, DIICOT, parchetele de pe langa curtile de apel si cele de pe langa judecatorii.
Cat despre incarcatura de dosare per procuror, neluand in calcul parchetele de pe langa tribunale, unde s-a putut observa o diminuare nesemnificativa ( de la 174 de dosare in 2012, la 170 de dosare in 2013) si DIICOT, unde s-a pastrat nivelul de incarcatura (75 de dosare), aceasta a crescut la nivelul parchetului de pe langa instanta suprema, DNA, parchetele de pe langa curtile de apel si cele de pe langa judecatorii, informeaza Agerpres.
La nivelul curtilor de apel, au fost inregistrate cresteri in materie penala, dupa cum urmeaza:
- 36.559 dosare in 2013, fata de 35.183 in 2012. Obiectele cu ponderea cea mai insemnata au fost 'interceptari audio — video", 'Evaziune fiscala" si 'Ucidere din culpa",
La nivelul curtilor de apel, s-au inregistrat, in materia contenciosului administrativ, 131.548 dosare in 2013, fata de 120.058 in 2012. Obiectele cu ponderea cea mai insemnata au fost 'Anulare act administrativ" si 'Anulare act control taxe/impozite".
In materia litigiilor de munca si asigurarilor sociale, situatia este similara anului precedent, in timp ce in materie civila s-au inregistrat diminuari semnificative (16.800 cauze in 2013, fata de 21.000 cauze in 2012).
Diminuari s-au observat in dreptul familiei si in cazul plangerilor contraventionale.
Cat despre nivelul de finantare obtinut in perioada de referinta, instantele si parchetele au considerat ca acesta a fost mai degraba nesatisfacator, decat satisfacator.
sursa: Agerpres