In ultimele zile, spatiul public a fost invadat de o serie de materiale jurnalistice menite sa manipuleze opinia publica prin acreditarea ideii ca, in cursul investigatiilor penale, procurorii anticoruptie ar comite abuzuri si ar recurge la metode care incalca procedurile judiciare.
De exemplu, s-au vehiculat cu insistenta informatii ca, in mod abuziv, procurorii DNA ar audia persoane varstnice ori ar incerca sa intimideze persoanele suspecte de comiterea unor infractiuni prin implicarea copiilor lor in procedura de citare.
in unele cazuri, in media s-a recurs chiar la exploatarea emotionala a unor imprejurari construite pe informatii false, care au prezentat drept actiuni abuzive ale procurorilor o serie de proceduri reglementate clar de lege.
Fata de aceste incercari de manipulare, DNA precizeaza urmatoarele:
Cu privire la dosarul nr. 345/P/2016 aflat la Structura Teritoriala Ploiesti – privind pe inculpata Patru Ana Maria (mediatizat prin comunicatul nr. 920 din 27 septembrie 2017, postat la www.pna.ro)
1. Referitor la Simionescu Nicolita (persoana varstnica, ruda a inculpatei audiata ca martor)
Simionescu Nicolita a fost citata atat pentru a fi audiata in calitate de martor, cat si pentru a participa la procedura de instituire a sechestrului asigurator, pe bunuri care apar ca fiind proprietatea sa (teren si casa situate in oras Voluntari, cartier Pipera, judetul Ilfov) si care fac obiectul infractiunii de spalare a banilor in dosarul sus mentionat.
Astfel, martora Simionescu Nicolita a fost chemata in fata organelor judiciare pentru data de 04 octombrie 2017, prin emiterea si transmiterea unei citatii scrise la data de 28 septembrie 2017, existand dovada ca aceasta a fost primita de martora la data de 02 octombrie 2017.
in actuala reglementare, la art. 114 alin. 2 lit. a Cod de procedura penala, se prevede ca "orice persoana citata in calitate de martor are obligatia se a se prezenta in fata organului judiciar care a citat-o, la locul, ziua si ora aratata in citatie".
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
2. Referitor la presupusa citare a lui PATRU ANA MARIA prin intermediul fiului inculpatei
Procedura de citare a lui PaTRU ANA MARIA (in prezent inculpata in dosar) s-a facut in conformitate cu prevederile art. 257 alin. 1 teza a II-a din Codul de Procedura penala, la posturile telefonice indicate de aceasta ca fiind cele la care poate fi contactata.
Procedura de citare nu s-a realizat prin intermediul fiului inculpatei, cum in mod neadevarat s-a sustinut.
Mai mult, fiul inculpatei Ana Maria Patru, Patru stefan, major, a fost singurul care a apelat organele de urmarire penala dupa ce, initial, nimeni nu a raspuns la numerele de telefon indicate de inculpata, la care ofiterii de politie initiasera apeluri pentru contactarea acesteia.
De altfel, art. 261 alin. 1 Cod de procedura penala precizeaza ca, daca persoana citata nu se afla acasa, agentul inmaneaza citatia sotului, unei rude sau oricarei persoane care locuieste cu ea ori care in mod obisnuit ii primeste corespondenta. Citatia, de asemenea, poate fi inmanata unui minor de peste 14 ani. Ulterior, dupa aproximativ 3 ore, de la momentul initierii primelor apeluri de catre organele judiciare, inculpata PaTRU ANA MARIA a contactat ofiterii de politie.
Totodata, inculpata a fost citata si prin intermediul organelor de politie din localitatea Voluntari, judetul Ilfov, acolo unde aceasta se prezinta periodic, conform programului de supraveghere stabilit in cadrul controlului judiciar dispus intr-o alta cauza in care a fost trimisa in judecata. Acest fapt rezulta si din procesul-verbal semnat de inculpata, aflat la dosarul cauzei.
Cu privire la dosarul nr. 157/P/2017 aflat la Structura Teritoriala Ploiesti – in care se efectueaza acte de urmarire penala "in rem" sub aspectul savarsirii infractiunilor de favorizarea faptuitorului si fals intelectual:
Procedura de citare nu s-a realizat prin intermediul fiicei acesteia, procurorul neavand nicio discutie pe aceasta tema cu minora.
Procedura de citare a martorei Moraru-Iorga Mihaiela s-a facut in conformitate cu prevederile art. 257 alin. 1 teza a II-a Cod de procedura penala.
in vederea realizarii procedurii de citare, au fost identificate 11 posturi telefonice ale caror abonamente o au ca titulara pe martora Moraru-Iorga Mihaiela. Ca urmare, aceasta a fost apelata la 10 din cele 11 posturi telefonice. Nu a raspuns la aceste apeluri.
Apoi, o persoana care s-a prezentat a fi fiica martorei Moraru-Iorga Mihaiela a fost prima care a contactat organele de urmarire penala, apeland de pe unul din cele 10 posturi telefonice la care se initiasera apeluri pentru citarea martorei, dupa ce, initial, nimeni nu a raspuns la numerele de telefon avand-o ca titulara de abonament pe Moraru-Iorga Mihaiela. Procurorul insa nu a avut nicio discutie pe aceasta tema cu minora. Prin urmare, procedura de citare nu s-a realizat prin intermediul fiicei acesteia. Procedura de citare s-a realizat personal cu martora Moraru-Iorga Mihaiela care a apelat ulterior procurorul de pe unul din cele 10 numere la care se initiasera apeluri.
Sursa: DNA
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri