Ministerul Justitiei despre implementarea proiectului "Intarirea capacitatii oficiilor de recuperare a creantelor si a organelor judiciare din UE in lupta impotriva criminalitatii economice si in recuperarea creantelor"
In perioada 02 – 04 octombrie 2013, a avut loc la Sibiu a doua reuniune tehnica in cadrul proiectului „Intarirea capacitatii oficiilor de recuperare a creantelor si a organelor judiciare din UE in lupta impotriva criminalitatii economice si in recuperarea creantelor”.
La reuniune au participat procurori, ofiteri de politie judiciara, judecatori si alte categorii de experti din Romania (reprezentanti ai Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala), precum si ofiteri de politie, judecatori si specialisti din statele partenere in proiect, respectiv Franta, Olanda si Ungaria.
In sesiunea de deschidere, domnul Bogdan Licu, prim adjunct al procurorului general, a reiterat angajamentul Ministerului Public de a urmari si recupera bunurile provenite din infractiuni, in cooperare cu celelalte autoritati competente, instante de judecata, politie judiciara, inclusiv Agentia Nationala de Administrare Fiscala, precum si de a aplica cele mai moderne instrumente legislative aflate la dispozitia procurorilor precum confiscarea extinsa.
De asemenea, a fost reconfirmat sprijinul oferit organelor de urmarire penala de catre Oficiul de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni (ONPCCRCI), prin schimbul de informatii efectuat in vederea identificarii de bunuri ce pot fi sechestrate in cadrul procedurilor judiciare.
Temele abordate au vizat aspecte precum: investigatiile financiare, mecanisme pentru identificarea/evaluarea prejudiciului si a „profitului” infractional, proceduri de lucru la nivelul oficiilor de administrare a bunurilor sechestrate/confiscate, schimbul de informatii prin intermediul oficiilor de recuperare a creantelor, precum si aspecte de practica judiciara cu accent pe confiscarea de la terti, confiscarea extinsa, conexiuni spalarea banilor/recuperarea creantelor etc.
Proiectul este implementat de catre ONPCCRCI cu finantare din partea Comisiei Europene in cadrul programului specific aferent anului 2011 „Prevenirea si combaterea criminalitatii”. Obiectivul principal al proiectului este reprezentat de cresterea eficientei oficiilor de recuperare a creantelor si a organelor judiciare din Statele Membre partenere prin intensificarea cooperarii in lupta impotriva criminalitatii economice si financiare, prin perfectionarea profesionala a specialistilor vizati cu privire la cele mai bune metode de investigare, depistare si confiscare a produselor infractiunilor, precum si prin elaborarea unui ghid de bune practici in materie, bazat pe experienta Statelor Membre partenere.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<