Ministerul Justitiei despre implementarea proiectului "Intarirea capacitatii oficiilor de recuperare a creantelor si a organelor judiciare din UE in lupta impotriva criminalitatii economice si in recuperarea creantelor"
In perioada 02 – 04 octombrie 2013, a avut loc la Sibiu a doua reuniune tehnica in cadrul proiectului „Intarirea capacitatii oficiilor de recuperare a creantelor si a organelor judiciare din UE in lupta impotriva criminalitatii economice si in recuperarea creantelor”.
La reuniune au participat procurori, ofiteri de politie judiciara, judecatori si alte categorii de experti din Romania (reprezentanti ai Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala), precum si ofiteri de politie, judecatori si specialisti din statele partenere in proiect, respectiv Franta, Olanda si Ungaria.
In sesiunea de deschidere, domnul Bogdan Licu, prim adjunct al procurorului general, a reiterat angajamentul Ministerului Public de a urmari si recupera bunurile provenite din infractiuni, in cooperare cu celelalte autoritati competente, instante de judecata, politie judiciara, inclusiv Agentia Nationala de Administrare Fiscala, precum si de a aplica cele mai moderne instrumente legislative aflate la dispozitia procurorilor precum confiscarea extinsa.
De asemenea, a fost reconfirmat sprijinul oferit organelor de urmarire penala de catre Oficiul de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni (ONPCCRCI), prin schimbul de informatii efectuat in vederea identificarii de bunuri ce pot fi sechestrate in cadrul procedurilor judiciare.
Temele abordate au vizat aspecte precum: investigatiile financiare, mecanisme pentru identificarea/evaluarea prejudiciului si a „profitului” infractional, proceduri de lucru la nivelul oficiilor de administrare a bunurilor sechestrate/confiscate, schimbul de informatii prin intermediul oficiilor de recuperare a creantelor, precum si aspecte de practica judiciara cu accent pe confiscarea de la terti, confiscarea extinsa, conexiuni spalarea banilor/recuperarea creantelor etc.
Proiectul este implementat de catre ONPCCRCI cu finantare din partea Comisiei Europene in cadrul programului specific aferent anului 2011 „Prevenirea si combaterea criminalitatii”. Obiectivul principal al proiectului este reprezentat de cresterea eficientei oficiilor de recuperare a creantelor si a organelor judiciare din Statele Membre partenere prin intensificarea cooperarii in lupta impotriva criminalitatii economice si financiare, prin perfectionarea profesionala a specialistilor vizati cu privire la cele mai bune metode de investigare, depistare si confiscare a produselor infractiunilor, precum si prin elaborarea unui ghid de bune practici in materie, bazat pe experienta Statelor Membre partenere.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<