Guvernul a inceput recensamantul, iar tu poti sa obtii o zi libera platita pentru a participa. Iata cum!
In primul rand, recensamantul a inceput la 1 februarie 2022. Momentan, insa, acest lucru va fi disponibil doar pentru recenzori. Persoanele care se angajeaza in completarea concreta a chestionarelor vor putea incepe activitatea in zonele predeterminate.
Autorecenzarea (posibila pentru prima oara) poate fi efectuata online doar incepand cu 14 martie 2022. Mai exact, daca vreti acea zi libera, atunci trebuie sa asteptati operationalizarea platformei recensamantromania[.]ro. Nu va faceti griji, aceasta va fi intuitiva si nu va necesita cunostinte avansate de utilizare a unui calculator.
In al doilea rand, OUG nr. 19/2020 stabileste cateva reguli de respectat pentru cei care vor sa completeze singuri formularele aferente recensamantului.
Este bine de stiut ca fac obiectul recenzarii la recensamantul din Romania:
- persoanele cu cetatenie romana, straina sau fara cetatenie, cu resedinta obisnuita in Romania;
- persoanele cu cetatenie romana, cu domiciliul in Romania, dar cu resedinta in alta tara pentru o perioada mai mica de 12 luni;
- persoanele cu cetatenie romana care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate, membrii fortelor armate nationale stationate in restul lumii, personalul national al bazelor stiintifice nationale stabilite in afara teritoriului geografic al tarii, persoanele de cetatenie romana care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave si platforme plutitoare operand partial sau in intregime in afara teritoriului economic;
- gospodariile si nucleele familiale;
- cladirile de locuit;
- cladirile cu alta destinatie decat cea de locuit, daca exista cel putin o locuinta in acestea;
- locuintele situate in orice cladire, indiferent de forma de proprietate, de pe teritoriul Romaniei;
- spatiile colective de locuit.
Important! Informatiile obtinute pe baza declaratiilor populatiei inregistrate la recensamant sau preluate din surse administrative nu pot fi utilizate pentru stabilirea unor drepturi si obligatii pentru unitatile statistice la care se refera si nici nu pot servi ca probe in justitie.
Pentru atingerea obiectivelor recensamantului, fac obiectul prelucrarii urmatoarele tipuri de date:
- date privind structura demografica si mobilitatea populatiei rezidente;
- caracteristicile etno-culturale ale populatiei rezidente;
- caracteristicile educationale ale populatiei rezidente;
- date privind migratia interna si internationala;
- caracteristicile economice ale populatiei rezidente;
- date privind tipologia gospodariilor si a nucleelor familiale;
- date privind cladirile in care se gasesc locuinte;
- date privind structura fondului de locuinte;
- date privind conditiile de locuit.
Toate informatiile colectate la recensamant, din surse administrative sau de la populatie, sunt prelucrate pentru:
- calculul numarului populatiei rezidente a Romaniei la 1 mai 2021;
- determinarea valorilor variabilelor de recensamant pentru fiecare unitate statistica;
- calculul celorlalti indicatori statistici determinati pe baza variabilelor de recensamant.
Zi libera recensamant
In al treilea rand, OUG nr. 19/2020 stabileste ca "persoanele salariate care se autorecenzeaza prin intermediul internetului au dreptul la o zi libera, platita, in scopul incurajarii utilizarii cu predilectie a acestei metode". Autorecenzarea se refera la metoda CAWI (recenzare on-line).
Dovada autorecenzarii on-line se realizeaza prin prezentarea codului de confirmare a incheierii cu succes a autorecenzarii. Acel cod de confirmare a incheierii cu succes a autorecenzarii este generat automat de solutia informatica functionala pe site-ul recensamantului pentru fiecare formular individual transmis cu succes catre baza de recensamant RPL2021.
Nu uitati! Acest lucru este posibil doar din 14 martie 2022.
Angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzarii on-line au obligatia de a le acorda acestora ziua libera platita la o data stabilita de comun acord cu persoanele indreptatite. Ziua libera platita se acorda in termen de maximum 12 luni de la data realizarii cu succes a autorecenzarii.
Finalmente, este important sa retinem ca se acorda o singura zi libera, platita, unei persoane salariate, indiferent daca aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine si pentru alti membri ai gospodariei, sau pentru alte persoane.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<