Am intrat in ultima saptamana a auto-recenzarii, 15 mai fiind ultima zi. In sase judete pragul de 40% a fost depasit inainte cu o saptamana de incheierea perioadei de auto-recenzare online. Totusi, in zece judete ponderea auto-recenzatilor nu trece de 30%, conform datelor consultate de HotNews.ro.
Conform graficelor, judetul Brasov sta cel mai bine, inregistrand peste 46% chestionare completate.
Judetele ce urmeaza in acest "clasament" se gasesc la destul de mica distanta, precum Harghita, Teleorman, Botosani, Covasna. In celalalt capat al listei se afla Mehedinti, Dolj, Bacau si Iasi (sub 25%).
Recensamantul este o operatiune administrativa prin care se inregistreaza statistc datele supuse observarii, precum: populatia dintr-o tara sau dintr-o regiune data. Recensamantul se desfasoara pe teritoriul Romaniei cu scopul de a inregistra numarul populatiei si conditiile de locuit ale acesteia.
"Recensamantul populatiei si locuintelor este o cercetare statistica de mare anvengura, care are ca obiectiv prioritar producerea de statistici oficiale nationale si europene, sub forma unor indicatori statistici, in conditii de calitate, privind numarul si distributia teritoriala a populatiei rezidente, a structurii demografice si socio-economice, date referitoare la gospodariile populatiei, precum si la fondul locativ, conditiile de locuit ale populatiei si cladirile in care se situeaza locuintele.
Realizat la intervale de timp regulate, de obicei la 10 ani, recensamantul populatiei si locuintelor ofera posibilitatea, printr-o cercetare unica, exhaustiva, a numararii oficiale a populatiei cu resedinta obisnuita pe teritoriul unei tari si in cele mai mici diviziuni geografice ale sale caracterizate printr-un set de caracteristici demografice, sociale si economice ale populatiei si a colectarii datelor necesare pentru producerea informatiilor statistice referitoare la stocul de locuinte si conditiile de locuit ale populatiei rezidente", conform Metodologiei de recenzare si de prelucrare a datelor - Recensamantul populatiei si locuintelor runda 2021.
In perioada
16 mai - 17 iulie 2022 va avea loc colectarea datelor de catre recenzori, prin interviuri fata in fata, cu ajutorul tabletelor.
Lista judetelor in ordine descrescatoare o puteti citi mai jos.
1. Brasov
2. Harghita
3. Teleorman
4. Botosani
5. Covasna
6. Bihor
7. Mures
8. Gorj
9. Olt
10. Salaj
11. Arad
12. Cluj
13. Sibiu
14. Satu Mare
15. Buzau
16. Dambovita
17. Valcea
18. Arges
19. Vrancea
20. Galati
21. Bistrita-Nasaut
22. Ilfov
23. Calarasi
25. Prahova
26. Maramures
27. Neamt
28. Timis
29. Vaslui
30. Braila
31. Municipiul Bucuresti
32. Hunedoara
33. Alba
34. Constanta
35. Ialomita
36. Caras-Severin
37. Suceava
38. Giurgiu
39. Tulcea
40. Mehedinti
41. Dolj
42. Bacau
43. Iasi
Va puteti auto-recenza la www.recensamantromania.ro.
Mai jos puteti citi date referitoare la Recensamantul populatiei si locuintelor generate de recensamantromania.ro.
Incepand cu 1 februarie 2022 a debutat recensamantul populatiei si locuintelor, prin desfasurarea primei etape, cea de preluare a datelor din surse administrative si de creare si populare a bazei de date a recensamantului cu acest prim set de date.
Elemente de noutate ale actualului Recensamant al populatiei si locuintelor (RPL2021) sunt:
• 100% informatizat in etapele de culegere si prelucrare a datelor;
• posibilitatea autorecenzarii - premiera in statistica romaneasca;
• recenzare prin interviu, cu inregistrarea datelor pe tablete, de catre un recenzor;
• autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tableta, laptop sau PC;
• chestionarul pentru autorecenzare - disponibil in limba romana si in limbile minoritatilor nationale precum si in limba engleza.
Institutul National de Statistica beneficiaza de sprijinul tehnic si operational al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, care se va implica in buna functionare a intregului proces de recenzare in cadrul Recensamantului.
Recensamantul populatiei si locuintelor se desfasoara in trei etape:
- 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative si popularea bazei de date RPL2021;
- 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare;
- 16 mai – 17 iulie 2022: Colectare a datelor de catre recenzori, prin interviuri fata in fata (inregistrarea datelor in chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor).
Informatiile colectate vor fi prelucrate in conformitate cu legislatia in vigoare privind protectia datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) si anonimizate imediat dupa intrarea in sistem. Incepand cu anul 2021, in toate statele membre U.E. se realizeaza Recensamantul populatiei si locuintelor in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European si al Consiliului privind recensamantul populatiei si al locuintelor si cu regulamentele de implementare corespunzatoare. In Romania, Recensamantul populatiei si locuintelor se va desfasura potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea si desfasurarea Recensamantului populatiei si locuintelor din Romania in anul 2021, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 178/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.