Recensamant 2022 intra intr-o noua etapa, incepand de astazi, 31 mai. Este vorba despre Etapa de colectare a datelor de recensamant prin deplasarea recenzorilor la adresele de resedinta obisnuita a populatiei care nu s-a autorecenzat online in perioada 14 martie – 27 mai 2022 incepe pe 31 mai.
Potrivit INS, vor fi vizitate si gospodariile populatiei care nu au finalizat corect si complet chestionarele de recensamant. Se vor colecta date de la toate persoanele, indiferent de cetatenie, care la momentul de referinta al recensamantului aveau resedinta obisnuita in Romania (care, la 1 decembrie 2021, locuiau pe teritoriul Romaniei pentru o perioada de cel putin 12 luni).
Aproape 47% din populatia tinta estimata s-a autorecenzat
Pana la finalul zilei de 27 mai, ultima zi de autorecenzare, s-au inregistrat in total 11 milioane de chestionare, dintre care 8,9 milioane de chestionare valide la nivel de persoana (53,9% in mediul urban si 46,1% in mediul rural), ceea ce reprezinta 46,8% din populatia rezidenta tinta estimata a Romaniei la 1 decembrie 2021.
Diferenta de 2 milioane este reprezentata de numarul de chestionare ale locuintelor neocupate, precum si de chestionare multiple (persoane si locuinte recenzate de mai multe ori) si de cele incomplete. Pentru cele din ultima categorie (incomplete) nu se elibereaza dovada de autorecenzare.
Recenzarea pe teren are loc in perioada 31 mai - 17 iulie
Etapa de recenzare pe teren se va desfasura in perioada 31 mai - 17 iulie. In aceasta etapa, colectarea datelor de recensamant se va realiza prin interviu fata-in-fata, numai cu ajutorul tabletelor, chestionarul de recensamant fiind identic cu cel din etapa de autorecenzare.
Institutul National de Statistica (sediul central si directiile teritoriale de statistica), impreuna cu primariile si autoritatile locale, au pregatit un numar de 20.000 de recenzori de teren pentru aceasta actiune.
Acestia vor putea fi usor de identificat in baza unei legitimatii emise de Comisia Centrala pentru Recensamantul Populatiei si Locuintelor prin Unitatea administrativ-teritoriala corespunzatoare, conform modelului publicat ca anexa la HG nr. 1071/2020 pentru stabilirea bugetului si a categoriilor de cheltuieli necesare efectuarii recensamantului populatiei si locuintelor din Romania in anul 2021, precum si a masurilor pentru punerea in aplicare a unor dispozitii din OUG nr. 19/2020 privind organizarea si desfasurarea recensamantului populatiei si locuintelor din Romania in anul 2021, cu modificarile si completarile ulterioare, disponibila la: https://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2022/02/HG_145_2022.pdf .
Recenzarea prin interviu fata in fata este ultima etapa a colectarii datelor de la populatie pentru Recensamantul Populatiei si Locuintelor (RPL2021) si este obligatorie.
Amenzi pentru persoanele care refuza recenzarea
Persoanele care vor refuza recenzarea risca o amenda cuprinsa intre 1.000 si 3.000 lei, iar pentru persoanele care impiedica accesul in complexuri sau ansambluri rezidentiale sunt prevazute amenzi intre 1.500 si 5.000 lei.
Recensamantul Populatiei si Locuintelor (RPL2021) este primul recensamant din Romania organizat integral in format digital.
Intregul proces al colectarii datelor se desfasoara cu asigurarea confidentialitatii si protectiei depline a informatiilor. Romania se afla la al treisprezecelea recensamant din istorie si al patrulea dupa Revolutia din 1989.
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<