Guvernul a adoptat o hotarare care modifica HG 1502/2009 privind organizarea si desfasurarea recensamantului populatiei si al locuintelor din Romania in anul 2011.
O noutate adusa de actul normativ adoptat astazi se refera la faptul ca vor putea fi folosite si surse indirecte, adica persoanele absente temporar de la domiciliu sunt inregistrate pe baza informatiilor de la celelalte persoane din locuinta, a informatiilor de la vecini, de la primarie, etc.
In cadrul brifingului de presa sustinut la finalul sedintei de Guvern presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu, a aratat importanta acestui recensamant, primul desfasurat in Romania dupa aderarea la Uniunea Europeana.
„Acest recensamant al populatiei si locuintelor este o cercetare statistica oficiala ampla, obligatorie pentru toate tarile Uniunii Europene, care se realizeaza o data la 10 ani. Prin aceasta cercetare se realizeaza numararea oficiala a populatiei pe teritoriul unei tari, in toate unitatile administrativ-teritoriale” a precizat Vergil Voineagu.
Actiunea se va desfasura in intreaga tara in perioada 20 – 31 octombrie, se va realiza pe baza unui regulament international unitar si va cuprinde mai multe informatii si variabile.
„Trebuie sa cunoastem cati suntem, care sunt modificarile intervenite in structura populatiei, conditiile sociale, conditiile de locuit, informatiile referitoare la migratia populatiei, la migratia interna, la migratia externa” a spus presedintele Voineagu.
Persoanele aflate pe teritoriul Romaniei si care nu au fost recenzate vor avea obligatia sa se prezinte la comisia de recensamant din localitate in care se afla temporar pana la 31 octombrie 2011.
Presedintele INS a precizat ca actul normativ prevede obligativitatea persoanelor de a declara datele cerute, iar pentru a limita rata de non-raspunsuri exista si sanctiuni contraventionale, limitele fiind intre 2.000 si 5.000 de lei.
Vergil Voineagu a mai aratat la acest recensamant datele sunt inregistrate pe libera declaratie si nu vor fi solicitate documente.
”De asemenea, populatia trebuie sa fie constienta ca datele sunt confidentiale, cine incalca confidentialitatea prevazuta in cadrul legislativ este supus rigorilor legii”, a mai afirmat Voineagu.
Presedintele INS a precizat ca este vorba despre o cercetare ampla, la colectarea datelor participand peste 120 de mii de persoane.
Rezultatele preliminare vor fi date publicitatii in primul trimestru al anului 2012, iar rezultatele finale in 2014.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<