Incepand cu data de 1 octombrie 2012, noile prevederi stabilesc ca:
* pierderea fiscala inregistrata de societatea care isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de fuziune (absorbtie sau contopire) se recupereaza de catre societatea nou-infiintata ca urmare a acestei operatii sau de societatea care preia patrimoniul societatii absorbite.
Recuperarea pierderii se face proportional cu cuantumul activelor si pasivelor transferate catre societatea beneficiara, conform proiectului de fuziune aprobat de adunarea generala a actionarilor.
De exemplu, daca societatea absorbita declara prin formularul 101, intocmit si depus la organul fiscal teritorial din subordinea ANAF pana la depunerea situatiilor financiare de fuziune, pierdere fiscala, aceasta se va insuma la pierderea fiscala a societatii absorbante, daca este cazul, si va fi recuperata de aceasta din urma.
In cazul in care societatea care participa la fuziune numai cu o parte a patrimoniului (active si pasive), fara dizolvare cu lichidare, inregistreaza pierdere fiscala pe care o declara in formularul 101, pierderea este preluata de societatea absorbanta proportional cu activele si pasivele primite conform proiectului de fuziune aprobat de adunarea generala.
*pierderea fiscala inregistrata de societatea care isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de divizare se recupereaza de catre societatea nou-infi-intata ca urmare a acestei operatii sau de societatea care preia patrimoniul societatii divizate.
Indiferent ca este vorba de fuziune sau de divizare societatea care primeste active si pasive prin Protocolul de transfer trebuie sa primeasca si informatii cu privire la:
– pierderea fiscala declarata de societatea cedenta in anii anteriori operatiunii de reorganizare, declarata prin formularul 101 completat pentru fiecare an fiscal in parte;
– pierderea fiscala rezultata din formularul 101 depus pentru anul in care are loc reorganizarea, conform prevederilor art. 34, alin. (14) si (15), dupa caz;
– pierderea fiscala pe perioada cuprinsa intre 1 ianuarie si data la care operatiunea de reorganizare produce efecte (in cazul divizarilor) care nu au ca efect dizolvarea societatii cedente.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa ma ajutati cu codul COR pentru functia "DIRECTOR OPERATIONAL" sau sa mi spuneti ce cod COR as putea folosi pentru aceasta functie.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Experienta anterioara dovedita cu adeverinta de la fostul angajator imi acopera necesarul de acte de calificare pentru al angaja pe salariat pentru o anumita functie. O experienta de 10 ani de gestionar dovedita cu adeverinta de la fostul angajator unde a avut pe contractul de munca functia de gestionar este suficienta pentru al angaja pe un post similar de gestionar?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O angajata care se afla in concediu crestere copil pana la varsta de 2 ani a intrat in concediu in aprilie 2023, iar in septembrie 2024 a solicitat incetarea contractului de munca cu societatea noastra cu acordul partilor art. 55. Intrebare: 1. Cum putem proceda in acesta situatie ? incetam suspendarea in Revisal si ii incetam contractul? Si ce articol putem selecta? 2. Cum ii este influentat concediu de crestere copil, daca ii inceteaza contractul? Dar pe viitor ce efecte va avea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<