Conform prevederilor in vigoare, cei 400 de lei se acorda in functie de numarul zilelor muncite de acasa (sau de oriunde altundeva, daca nu se precizeaza altfel in contract). In cazul unui control ANAF, angajatorii trebuie sa dovedeasca modul in care au masurat munca celor care au primit acesti bani. Cea mai simpla, legala si la indemana metoda este pontajul (condica). Indiferent ca este electronic sau fizic, acesta este obligatoriu si, mai important, util.
Obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru se regaseste in Codul muncii, iar pontajul in cazul telemuncii este deja stipulat de Legea 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca.
Inainte de efectuarea pontajului, companiile trebuie sa retina ca au de operat modificari in REGES. Contractul individual de munca cu clauza de telemunca trebuie inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor ca un tip special de contract de munca inainte ca salariatul sa inceapa prestarea activitatii in regim de telemunca. In perioada in care salariatul presteaza munca la locul de munca organizat de angajator, este necesara o noua inregistrare in REVISAL, pentru modificarea tipului de contract din contract individual de munca cu clauza de telemunca in contract individual de munca. Asadar, conform Ghidului, angajatorul trebuie sa faca inregistrarile corespunzatoare in REVISAL de fiecare data cand salariatul intra in/iese din telemunca.
In concluzie, angajatii care primesc 400 lei lunar pentru telemunca trebuie supravegheati prin pontaj, altfel angajatorul risca sa piarda avantajul fiscal adus de aceasta prevedere legislativa.