Omul politic Dan Voiculescu a anuntat pe propriul blog initierea unui proiect legislativ care sa incurajeze cresterea natalitatii aducand facilitati fiscale si reduceri de impozit pentru parintii care au cel putin 3 copii. Se vorbeste despre:
1. scutire de impozit pe veniturile din salarii
2. scutire de la plata impozitului pentru o singura cladire si un singur teren
3. subventionarea dobanzii de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, pentru un singur credit ipotecar in valoare de maxim 50.000 euro.
Conditiile care trebuie indeplinite nu sunt deloc restrictive. Cei care vor beneficia de acest proiect ar trebui:
1. sa fie cetateni romani
2. sa domicilieze in Romania
3. sa aiba in intretinere cel putin trei copii
4. sa nu aiba antecedente penale
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Fise distractive pentru gradinita
Memorator Gramatica Gimnaziu
Iata textul integral, Expunerea de motive impreuna cu Proiectul legislativ
Propunere legislativa pentru incurajarea natalitatii
Expunere de motive
Conform datelor Oficiului European de statistica, Eurostat, populatia Romaniei a scazut cu 4,5% in perioada 1997-2007, de la 22.582.000 de locuitori la 21.565.000.
Conform prognozele reputatei institutii europene aceasta tendinta se va accentua in urmatorii ani pana sub 20 de milioane in 2030 si sub 17 milioane in 2050. In contrast cu scaderea constanta a populatiei Romaniei, se apreciaza ca, la nivelul Uniunii Europene, se va inregistra o crestere a populatiei pana in 2030 de cel putin 4%, de la 500 la 520 de milioane de locuitori.
Efectele acestui fenomen de scadere accentuata a populatiei Romaniei au repercusiuni dramatice la nivel social, economic si politic. In primul rand se va accentua dezechilibrul dintre populatia activa(15-64 de ani) si populatia pasiva(peste 65 de ani), crescand rata de dependenta cu consecinte grave, precum falimentul sistemului public de pensii, scumpirea accelerata a fortei de munca autohtona si scaderea productivitatii economiei nationale. In aceste conditii, fondurile pentru asistenta si protectie sociala vor scadea semnificativ, iar investitiile de la bugetul de stat in domenii strategice precum educatia, sanatatea si cercetarea vor fi complet insuficiente.
Totodata, reducerea populatiei va diminua rolul politic si economic al Romaniei in Uniunea Europeana. De exemplu, numarul de europarlamentari romani va scadea, se va diminua reprezentarea Romaniei in structurile Uniunii Europene si, implicit, influenta statului roman se va reduce considerabil.
Din punct de vedere economic, Romania, va deveni o piata mai mica si mai scumpa, va fi neatractiva pentru investitiile straine, ramanand la statutul minor de simpla piata de desfacere si fiind total dependenta de produsele si tehnologia din import. Treptat, acest fenomen de dependenta se va deplasa dinspre sfera economica spre cea politica, statul roman devenind incapabil sa-si promoveze interesele strategice.
In aceste conditii, o politica solida si coerenta de incurajare a natalitatii a devenit o prioritate nationala.
Din pacate, demersurile anterioare care vizau sustinerea natalitatii, in principal, prin masuri de asistenta sociala, s-au dovedit ineficiente, mai ales pentru ca nu au retinut efectele migratiei asupra populatiei Romaniei.
Prin prezenta initiata legislativa propunem masuri de incurajare a natalitatii orientate, in special, catre populatia activa, bine conectata la mediul economic si cultural.
Concret, sustinem scutirea de la plata impozitului pe salariu, a impozitului pentru un singur imobil si subventionarea dobanzii pentru un singur credit ipotecar. De aceste facilitati va beneficia, fara discriminare, orice cetatean roman care este parintele natural al cel putin 3 copii, pe toata perioada in care are in ingrijire trei copii. Astfel, sustinem atat natalitatea cat si cresterea si educatia copiilor.
Fiecare dintre cele trei masuri de sustinere este temeinic fundamentata, astfel incat sa asigure un echilibru intre investitia statului si efectele benefice pentru economia si societatea romaneasca.
Retinand doar scutirea de la plata impozitului pe salariu si nu pe alte venituri, masura se adreseaza populatiei cu venituri mici si medii care isi procura mijloacele necesare existentei din salariu. Implicit, se creeaza garantia ca beneficiarii sunt persoane active care desfasoara o activitate legala, remunerata si astfel statul isi investeste resursele in propriul viitor.
Scutirea de la plata impozitului pentru un singur imobil nu va afecta semnificativ veniturile la bugetul de stat dar va fi motivatie importanta pentru persoanele cu venituri mici si medii.
Subventionarea dobanzii pentru un singur credit ipotecar ofera beneficiarilor sansa de a achizitiona mai usor o casa pentru ei insisi sau pentru copiii lor, fiind, evident, o alta masura de incurajare a natalitatii si sustinere a familiei.
In mod evident, aceste masuri, care nu vor dezechilibra bugetul de stat, pot incuraja semnificativ natalitatea in randul populatiei active a Romaniei, prevenind un dezastru demografic cu consecinte extrem de grave la nivel social, economic si politic.
Din aceste considerente, inaintam Parlamentului, spre dezbatere si adoptare,
Propunerea legislativa pentru sustinerea cresterii natalitatii.
Lege pentru sustinerea cresterii natalitatii
Art. 1. (1) Cresterea natalitatii reprezinta o conditie esentiala pentru asigurarea securitatii politice, economice si sociale a societatii romanesti.
(2) Statul roman are responsabilitatea de a promova politici publice care sa incurajeze cresterea natalitatii.
Art.2. In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) copil – persoana care nu a implinit varsta de 18 ani si nu a dobandit capacitatea deplina de exercitiu, in conditiile legii;
b) parinte natural – persoana, femeie sau barbat, care are calitatea de mama sau tata, conform certificatului de nastere al copilului.
Art.3. Persoanele care sunt parintii naturali a cel putin 3 copii, beneficiaza de urmatoarele drepturi:
a) Scutire de impozit pe veniturile din salarii;
b) Scutire de plata impozitului pentru o singura cladire si un singur teren;
c) Subventionarea dobanzii de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, pentru un singur credit ipotecar in valoare de maxim 50000 de euro.
Art.4. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele prevazute la art.3 pentru a beneficia de drepturile prevazute de prezenta lege sunt urmatoarele:
a) sunt cetateni romani;
b) domiciliaza in Romania;
c) au in intretinere cel putin 3 copii;
d) nu au antecedente penale;
Art.5. Drepturile prevazute de prezenta lege sunt garantate fara nicio discriminare, indiferent de rasa, culoare, sex, limba, religie, origine sociala, opinie politica sau alta opinie, de nationalitate, apartenenta etnica sau de situatie materiala.
Art.6. In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Guvernul va aproba Normele metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor prezentei legi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri