Un donator de lichid seminal a dat in judecata un cuplu de lesbiene pentru a obtine drepturi parentale. Cei trei erau prieteni de familie. Iata ce a hotarat instanta.
Un barbat din New York a donat lichid seminal pentru un cuplu de lesbiene care isi doreau un copil. Inseminarea s-a facut acasa si una dintre femei a ramas insarcinata. Dupa nasterea copilului, donatorul cerut un test de paternitate pentru a se demonstra ca el este tatal. Femeile au refuzat si s-a ajuns in instanta.
Conform obligatiilor legale din New York, un donator de lichid seminal si un primitor, pot incheia un contract prin care sa se stipuleze mai multe detalii importante. Actul incheiat intre cele doua parti, insa, nu poate fi mai presus de legile statale si federale in vigoare. E important, totusi, de mentionat si faptul ca daca donatorul este anonim, atunci pentru acesta nu mai exista nicio obligatie si nici nu poate afla cum s-a folosit si cine a folosit donatia sa. Daca donarea se face prin contact sexual, atunci tatal poate obtine cu usurinta drepturi asupra copilului.
Trebuie sa avem in vedere si faptul ca SUA este un stat federal, asa ca legile cu privire la inseminare difera de la stat la stat. In cele mai multe cazuri, daca este vorba de inseminare artificiala la un medic si donatorul nu este sotul mamei, atunci acest nu va avea nicio o obligatie si niciun drept cu privire la copil. Exista, asadar, o prezumtie automata ca odata ce donezi lichid seminal, renunti la drepturile parentale.
Specialistii de peste ocean sustin ca cea mai sigura metoda de inseminare artificiala se face la un medic, acesta putand avea in eventuale cazuri si rolul de martor. In speta de fata, cuplul de lesbiene a ales sa faca inseminarea acasa.
Este important sa mentionam ca omul care isi cere drepturile de tata asupra copilului in instanta a avut o intelegere cu cele doua femei. El a fost de acord ca va dona lichid seminal si nu va cere absolut niciun drept, ci chiar va actiona ca un nas al copilului de-a lungul vietii sale. Cele doua femei au acceptat aceasta intelegere si totul a ramas la nivel de acord verbal. Nu s-a incheiat niciun contract intre parti si nu s-a apelat la un avocat, intrucat erau prieteni de familie. Dupa ce a aflat ca una dintre femei a ramas insarcinata si copilul s-a nascut, barbatul s-a razgandit si a cerut in instanta sa se dovedeasca ca el e tatal.
O curte specializata in dreptul familiei dintr-un oras american a hotarat ca barbatul are dreptate si trebuie sa se efectueze un test de paternitate. Jessica si Nichole, prin reprezentantul lor legal, spuneau despre aceasta decizie ca ar "complica mult, daca nu chiar distruge efectiv, unitatea familiei noastre si ar anula relatia pe care am cladit-o pana acum intre noi trei. Testarea acum ne-ar expune copilul la o instabilitate care nu e necesara si ar darama curajul cuplurilor de acelasi sex pentru a intemeia o familie".
Cele doua femei au atacat decizia instantei, desi copilul lor se afla in plasament in acea perioada.
Printr-o decizie neasteptata, judecatorii americani au pus familia mai presus de adevarul biologic. Acestia au aratat ca pentru copilul in cauza cea mai buna cale de mers inainte este ca acesta sa ramana cu mamele sale din prezent, intrucat prezumtia de legitimitate - un termen legal pentru care se presupune ca un copil nascut din doi parinti este copilul biologic al ambilor parinti - se extinde si cuplurilor de acelasi sex.
"Credem ca este adevarat faptul ca un copil nascut intr-o familie cu parinti de acelasi sex apartine acelor parinti si, mai mult, prezumtia de paternitate nu este invinsa doar de o dovada biologic ca, in prezent, un copil nu poate fi produsul a doi parinti de acelasi sex", sustine judecatorul Robert Mulvey care a intocmit motivarea.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
S-a si demonstrat, totodata, ca nu era relevant faptul ca acel copil se afla in plasament in acea perioada, intrucat "speta era despre drepturi de paternitate, nu despre situatia familiala".
Asadar, in prezent, donatorul nu poate dovedi ca este tatal copilului si nici nu poate cere drepturi cu privire la acesta.
Copilul s-a intors la mamele sale si acum cele doua femeie se asteapta ca aceasta decizie sa fie atacata.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri