Repere legislative privind conflictele de munca si modalitatile de solutionare a acestora (IV)
Consilier juridic Ana Roxana NUTA
Procedura prealabila
In toate cazurile in care intr-o unitate exista premisele declansarii unui conflict de interese, sindicatele reprezentative sau, in cazul in care in unitate nu este organizat un astfel de sindicat, reprezentantii alesi ai salariatilor vor sesiza unitatea despre aceasta situatie. Sesizarea se va face in scris, cu precizarea revendicarilor salariatilor, inclusiv a motivarii acestora, precum si a propunerilor de solutionare. Conducerea unitatii este obligata sa primeasca si sa inregistreze sesizarea astfel formulata.
Aceasta cerinta se considera indeplinita si daca revendicarile salariatilor, motivarea acestora si propunerile de solutionare sunt exprimate de sindicatul reprezentativ sau de catre reprezentantii alesi ai salariatilor cu ocazia primirii la conducerea unitatii si daca discutiile purtate au fost consemnate intr-un proces-verbal .
Conducerea unitatii are obligatia de a raspunde in scris sindicatelor sau, in lipsa acestora, reprezentantilor salariatilor, in termen de doua zile lucratoare de la primirea sesizarii, cu precizarea punctului de vedere pentru fiecare dintre revendicarile formulate.
In situatia in care unitatea nu a raspuns la toate revendicarile formulate sau, desi a raspuns,sindicatele nu sunt de acord cu punctul de vedere precizat, conflictul de interese se considera declansat (art. 16 din Legea nr. 168/1999).
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile Teste distractive pentru clasa pregatitoare Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Sursa:
www.karan.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri