Eduard Harunjen, procuror general al Republicii Moldova, a demisionat din functie. Presedintele tarii, Igor Dodon, i-a acceptat deja cererea.
Demisia sa fusese ceruta de liderii actualei coalitii guvernamentale de la Chisinau, formata din Blocul ACUM, condus de Maia Sandu (PAS) si Andrei Nastase (PPDA), si Partidul Socialistilor (PSRM) al presedintelui Igor Dodon.
Acesta din urma anuntase luni ca saptamana aceasta va fi inceputa procedura de destituire a lui Harunjen.
In cererea de demisie, Harunjen invoca ''agravarea starii de sanatate'', care il pune in imposibilitatea exercitarii atributiilor.
Va recomandam
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Antrenament eficient pentru clasa pregatitoare Intrarea in clasa pregatitoare, presupune un antrenament special care: sa previna eventualele socuri emotionale; sa ofere copilului confort si placere; sa il ajute sa invete bucurandu-se de noi experiente. In acest scop, va propunem cel mai nou instrument pentru antrenamentul copiilor care...
Premierul Maia Sandu i-a indemnat cu doua saptamani in urma pe procurori sa nu mai asculte de ordinele lui Eduard Harunjen, considerat marioneta controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, ci sa actioneze conform legii.
"Furtul miliardului si alte dosare de rezonanta bat pasul pe loc. Am un mesaj pentru cei 660 de procurori din Republica Moldova: incepeti sa va comportati ca niste procurori adevarati, nu stati ascunsi prin birouri pana se va schimba conducerea! Ea se va schimba cu siguranta. In fiecare zi in care voi stati cuminti prin birouri, hotii fura tara, scot banii din tara", a afirmat premierul, potrivit Agerpres care citeaza Deschide.md., avertizand ca procurorul general, Eduard Harunjen, va raspunde in fata legii pentru inactivitatea sa si pentru abuzurile comise.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
NOUTATI si MODIFICARI aparute in LEGISLATIE
Noutati importante in Codul Penal aparute in 2025 - legislatia a fost modificata. Puteti vedea noile Pedepse, Categoriile de Infractiuni + Codul Penal actualizat (format PDF) in 2025. Detalii despre Aplicarea legii penale si Cauzele care modifica executarea pedepsei.
Vezi AICI lista completa a modificarilor <<