Fosta sefa DNA si actual conducator al Parchetului European (EPPO), Laura Codruta Kovesi, spune ca ar incheia din nou protocoale de colaborare cu SRI pentru prinderea criminalilor, avand in vedere cu "nu a fost ceva nelegal".
"Sigur ca da (ar mai semna un protocol cu SRI, n.r.). Nu a fost ceva nelegal, din punctul meu de vedere. Daca a fost bine sau nu ca protocolul a fost clasificat? Acest lucru nu mi s-a parut o problema in 2009, acum poate ca l-as trimite la CSM pentru o opinie. Dar protocolul trebuia incheiat. Pana la aparitia lui, fiecare lucra cum voia cu SRI. Acest protocol a instituit reguli scrise", a declarat Laura Codruta Kovesi pentru ziare.com.
"Nimeni, la momentul respectiv, din sistemul judiciar si din Consiliul Superior al Magistraturii nu a avut nicio problema", a explicat Kovesi, insa in urma unei reevaluari efectuate dupa 10 ani se poate spune ca „ai fi facut mai bine".
"Dar, din punctul meu de vedere, nu e nimic rau ca un conducator de institutie sa faca un acord de lucru, ca se numeste protocol sau altfel", a mai punctat fosta sefa DNA si actualul sef al Parchetului European.
Citeste si: Inspectia Judiciara a incheiat un protocol cu SRI
Protocolul din 2009 dintre SRI si Parchetul General avea 18 pagini, prevedea elaborarea de strategii comune, dar si constituirea de echipe operative comune. In baza acestui protocol, Serviciul Roman de Informatii a acordat asistenta procurorilor, timp de 7 ani.
Va recomandam
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
25 de teste – antrenament pentru reusita la proba de limba romana a examenului de Evaluare Nationala Noua culegere la limba romana, Evaluarea Nationala - Teste rezolvate la limba si literatura pentru clasa a VIII-a, contine 25 de teste similare celor aflate pe foaia de examen, inspirate din modelele PISA. Acestea raspund perfect...
Serviciul Roman de Informatii a declasificat, in luna iunie 2018, un alt protocol, cel incheiat de data aceasta cu Parchetul General si Inalta Curte de Casatie si Justitie. Documentul cuprindea cadrul legal pentru gestionarea informatiilor din procedurile de emitere a mandatelor de securitate nationala. Protocolul avea sase pagini si era semnat de directorul SRI de la acea vreme, George Maior, de Laura Codruta Kovesi in calitate de procuror general la acel moment si de fostul presedinte al instantei supreme, Nicolae Popa.
Curtea Constitutionala a stabilit in primavara acestui an, cu privire la incheierea protocoalelor secrete dintre Ministerul Public si SRI, ca acestea sunt in afara ordinii constitutionale si au obligat legiuitorul sa lupte contra unei paradigme juridice neconstitutionale de peste 9 ani.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
NOUTATI si MODIFICARI aparute in LEGISLATIE
Noutati aparute in 2025 - legislatia a fost modificata. Puteti vedea noile Modele si Documente Utile + Statutul si Regulamentul condominiilor actualizat in 2025. Detalii despre Veniturile si Cheltuielile Asociatiilor de Proprietari.
Vezi AICI lista completa a modificarilor <<