Procurorul Mariana Alexandru dezvaluie ca i s-a cerut sa plece din DNA, desi niciun inculpat din dosarele instrumentate de dansa de-a lungul a 9 ani nu a fost achitat.
"In anul 2005 am fost numita in functia de procuror la Directia Nationala Anticoruptie - Structura Centrala. Aici, timp de 9 ani, m-am aflat in prima linie a luptei impotriva fenomenului coruptiei la nivel inalt. Impreuna cu echipa pe care am construit-o am instrumentat si am solutionat unele dintre cele mai importante dosare de coruptie la nivel inalt, iar activitatea mea a fost apreciata atat la nivel intern, cat si la nivelul partenerilor externi, iar dosarele instrumentate de mine au fost amintite nu de putine ori in documentele elaborate de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.
In cei 9 ani in care am activat la DNA, am ocupat si functii de conducere. Am fost procuror sef serviciu si, ulterior, am condus din pozitia de procuror-sef adjunct ambele sectii operative ale Directiei Nationale Anticoruptie. In ceea ce priveste calitatea activitatii mele, vreau sa va spun ca in cei 9 ani de activitate la Directia Nationala Anticoruptie nicio persoana dintre cele pe care le-am trimis in judecata nu a fost achitata definitiv de instantele de judecata si acest lucru este valabil pentru intreaga cariera", a declarat Mariana Alexandru.
Ea a aratat ca aceasta activitate i-a adus si recunoastere europeana, dupa ce a fost trimisa intr-o misiune in Republica Moldova.
"Aici am acordat suport tehnic de specialitate procurorilor anticoruptie in investigarea celei mai dificile si mai complexe cauze de coruptie la nivel inalt din tara vecina, si anume disparitia din bancile moldovenesti a sumei de 1 miliard de dolari. La finalul acestei misiuni, la solicitarea oficialilor din justitia Republicii Moldova, Uniunea Europeana mi-a prelungit misiunea si m-am implicat activ si efectiv in reforma justitiei din tara vecina", a precizat Alexandru.
Mariana Alexandru a explicat si de ce a plecat de la Directia Nationala Anticoruptie.
"In toamna anului 2014, conducerea DNA m-a chemat intr-un spatiu oficial si mi-a cerut imperativ sa plec invocand anumite disfunctionalitati pe care eu le-as fi generat in dosare importante solutionate. Am cerut explicatii. Mi s-au refuzat categoric. Nu am stiut continutul acelor disfunctionalitati care imi erau aduse. In momentul in care conducerea DNA iti aduce asemenea acuzatii singura solutie era sa faci un pas in spate, pentru ca vulnerabilizam institutia, imi vulnerabilizam dosarele foarte importante pe care le facusem sau cele pe care le aveam in curs si nu in ultimul rand as fi suferit prejudicii de imagine uriase. Nu as mai fi reusit sa sterg etichetele care in mod gratuit mi s-ar fi pus", a afirmat procurorul.