Organizatiile semnatare protesteaza fata de pericolul creat pentru organizatiile neguvernamentale de a fi dizolvate la cererea autoritatilor statului.
In data de 19 iunie 2012, Parlamentul a adoptat o propunere legislativa de modificare a Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 prin care a limitat, din nou, sfera denumirilor pe care o asociatie sau fundatie le poate folosi. Noul text prevede ca este interzisa folosirea in denumirea asociatiei (fundatiei, federatiei) a unor sintagme sau cuvinte susceptibile sa creeze confuzie cu denumirea unor autoritati sau institutii publice, precum ”comisariat”, ”inspectorat”, ”autoritate”, ”consiliu”, ”agentie”, ”politie”, ”jandarmerie”, ”protectia consumatorilor” sau derivate ale acestora. De asemenea, este interzis ca denumirea asociatiilor, fundatiilor si federatiilor sa fie identica sau asemanatoare pana la confuzie cu denumirea oricarei structuri profesionale constituite in baza legii si care functioneaza in acord cu aceasta, cum ar fi ”barou”, ”camera”, ”uniune”, ”institut”, ”consiliu”, precum si altele asemenea. Pentru utilizarea cuvintelor ”national” sau ”roman” este necesar acordul prealabil al Secretariatului General al Guvernului.
Desi unele interdictii exemplificate de textul de lege apar ca justificate pentru a nu crea confuzie in randul publicului cu privire la rolul si atributiile organizatiilor neguvernamentale, organizatiile semnatare atrag atentia ca legea adoptata este vaga si permite arbitrariul in refuzarea acordarii personalitatii juridice unor organizatii neguvernamentale nou infiintate.
Si mai grav, propunerea legislativa adoptata de Parlament prevede ca asociatiile, fundatiile si federatiile deja infiintate si ale caror denumiri contin sintagme sau cuvinte interzise au obligatia de a solicita schimbarea denumirii in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii de modificare. In caz contrar, orice autoritate, institutie sau persoana interesata va putea solicita dizolvarea respectivei organizatii. Astfel se poate crea situatia in care, dupa expirarea celor 6 luni, unele organizatii neguvernamentale sa fie dizolvate, desi apreciaza ca denumirile lor sunt in conformitate cu legea. In plus, obligatia de schimbare a unei denumiri deja aprobate printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila, incalca si principiul puterii lucrului judecat si principiul neretroactivitatii legii.
Organizatiile semnatare solicita public tuturor autoritatilor si institutiilor statului care pot remedia situatia creata sa ia de indata masurile necesare pentru a pune capat acestei restrangeri a dreptului la libera asociere. In acest sens se vor adresa Avocatului Poporului, Presedintelui Romaniei si Guvernului Romaniei.
Organizatiile care doresc sa se alature acestui demers sunt rugate sa se adreseze APADOR-CH, la adresa de e-mail abobosatu@apador.org
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<