Organizatiile semnatare protesteaza fata de pericolul creat pentru organizatiile neguvernamentale de a fi dizolvate la cererea autoritatilor statului.
In data de 19 iunie 2012, Parlamentul a adoptat o propunere legislativa de modificare a Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 prin care a limitat, din nou, sfera denumirilor pe care o asociatie sau fundatie le poate folosi. Noul text prevede ca este interzisa folosirea in denumirea asociatiei (fundatiei, federatiei) a unor sintagme sau cuvinte susceptibile sa creeze confuzie cu denumirea unor autoritati sau institutii publice, precum ”comisariat”, ”inspectorat”, ”autoritate”, ”consiliu”, ”agentie”, ”politie”, ”jandarmerie”, ”protectia consumatorilor” sau derivate ale acestora. De asemenea, este interzis ca denumirea asociatiilor, fundatiilor si federatiilor sa fie identica sau asemanatoare pana la confuzie cu denumirea oricarei structuri profesionale constituite in baza legii si care functioneaza in acord cu aceasta, cum ar fi ”barou”, ”camera”, ”uniune”, ”institut”, ”consiliu”, precum si altele asemenea. Pentru utilizarea cuvintelor ”national” sau ”roman” este necesar acordul prealabil al Secretariatului General al Guvernului.
Desi unele interdictii exemplificate de textul de lege apar ca justificate pentru a nu crea confuzie in randul publicului cu privire la rolul si atributiile organizatiilor neguvernamentale, organizatiile semnatare atrag atentia ca legea adoptata este vaga si permite arbitrariul in refuzarea acordarii personalitatii juridice unor organizatii neguvernamentale nou infiintate.
Si mai grav, propunerea legislativa adoptata de Parlament prevede ca asociatiile, fundatiile si federatiile deja infiintate si ale caror denumiri contin sintagme sau cuvinte interzise au obligatia de a solicita schimbarea denumirii in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii de modificare. In caz contrar, orice autoritate, institutie sau persoana interesata va putea solicita dizolvarea respectivei organizatii. Astfel se poate crea situatia in care, dupa expirarea celor 6 luni, unele organizatii neguvernamentale sa fie dizolvate, desi apreciaza ca denumirile lor sunt in conformitate cu legea. In plus, obligatia de schimbare a unei denumiri deja aprobate printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila, incalca si principiul puterii lucrului judecat si principiul neretroactivitatii legii.
Organizatiile semnatare solicita public tuturor autoritatilor si institutiilor statului care pot remedia situatia creata sa ia de indata masurile necesare pentru a pune capat acestei restrangeri a dreptului la libera asociere. In acest sens se vor adresa Avocatului Poporului, Presedintelui Romaniei si Guvernului Romaniei.
Organizatiile care doresc sa se alature acestui demers sunt rugate sa se adreseze APADOR-CH, la adresa de e-mail abobosatu@apador.org
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<