Senatori au in dezbatere un proiect de lege privind exploatarea resurselor minerale ale Romaniei.
Art. 1. Resursele minerale ale Romaniei – depozitele acestor resurse, inclusiv cele rezultate in urma unei exploatari din trecut, cat si depozitele de steril si de deseuri rezultate in urma procesului industrial – vor fi gestionate, exploatate, valorificate numai in societati mixte in care statul detine minim 50% din actiunile societatii respective.
Art. 2. 10% din dividendele statului vir fi fistribuite catre autoritatile publice locale pe raza localitatilor unde se desfasoara procesul de exploatare a zacamintelor.
Art. 3. Prezenta lege se aplica pentru exploatarea minereurilor de orice fel, a gazelor si petrolului, a reziduurilor sau depozitelor de steril, aflate pe teritoriul Romaniei.
Art. 4. La data itnrarii in vigoare a prezentei legi, pentru exploatarile in desfasurare la care exista investitori privati, statul va negocia in termen de 12 luni pretul de achizitie a pachetului de actiuni pana la respectarea prevederilor de la art. 1. Se pot achizitiona pachete de actiuni, inclusiv prin achizitionarea de actiuni de pe bursa. Pretul negociat va fi aprobat prin hotarare de Guvernul Romaniei.
Art. 5. Statul va fi partener in societati mixte, in vederea exploatarii conform art. 1, numai in societati care au ca si obiect de activitate exploatarea si prelucrarea de resurse minerale, a deseurilor si a rezudurilor la care prezenta lege face referire.
Art. 6. De la prevederile art. 5 fac exceptie balastierele, carierele de piatra si apele minerale.
Art. 7. La data intrarii in vigoare a prezentei legi, orice alte dispozitii contrare se abroga.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<