Un nou proiect legislativ propus de mai multi parlamentari prevede ca persoanele acuzate de evaziune fiscala sa scape de pedeapsa cu inchisoarea daca platesc prejudiciul stabilit in ancheta.
Motivul pe care l-au evocat initiatorii acestui proiect legislativ il reprezinta aglomeratia din penitenciare. De asemenea, acestia au adaugat pe lista si conditiile de detentie pentru care Romania este condamnata in multe situatii la CEDO (Curtea Europeana a Drepturilor Omului sau, cum mai este numita informal, "Curtea de la Strasbourg").
Asadar, daca prejudiciul este achitat integral, in decursul a 3 ani, cu dobanda, se urmareste inchiderea dosarelor de evaziune inca din faza de urmarire penala, apoi de judecata, dupa cum prevede proiectul.
“Daca inculpatul acopera in totalitate prejudiciul si nu mai exista pedeapsa efectiva cu inchisoarea, statul va avea de castigat de doua ori – va recupera prejudiciul creat integral, intr-un timp relativ scurt si nu va mai efectua cheltuieli cu detentia condamnatului. Astfel, se vor evita situatiile actuale in care statul nu recupereaza prejudiciul sau il recupereaza foarte greu si intr-un timp indelungat.”, potrivit legestart.ro.
Iata cateva articole ale Legii pentru modificarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale!
“Art. 10
(1)
In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala, prevazute la art. 8 si 9, daca in cursul urmaririi penale inculpatul acopera integral pretentiile partii civile, se va dispune clasarea cauzei.
(11)
In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala, prevazute la art. 8 si 9, daca in cursul judecatii, pana la terminarea cercetarii judecatoresti, inculpatul acopera integral pretentiile partii civile, se va dispune sanctiunea amenzii penale sau efectuarea muncii in folosul comunitatii pe o perioada de 6 luni.
(12)
In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala, prevazute la art. 8 si 9, daca in cursul judecatii, pana la terminarea cercetarii judecatoresti, inculpatul isi ia angajamentul ca va acoperi integral, in termen de un an, pretentiile partii civile la care se adauga dobanda legala, se va dispune sanctiunea de 1 an de inchisoare cu suspendare. In situatia in care condamnatul nu acopera suma dispusa in termenul stabilit, pedeapsa inchisorii cu suspendare se va transforma in pedeapsa inchisorii cu executare.
(13)
In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala, prevazute la art. 8 si 9, daca in cursul judecatii, pana la terminarea cercetarii judecatoresti, inculpatul isi ia angajamentul ca va acoperi integral, in termen de 3 ani, pretentiile partii civile la care se adauga dobanda legala, se va dispune sanctiunea de 3 ani de inchisoare cu suspendare. In situatia in care condamnatul nu acopera suma dispusa in termenul stabilit, pedeapsa inchisorii cu suspendare se va transforma in pedeapsa inchisorii cu executare.”
In prezent, proiectul legislativ este in dezbatere publica la Senat, prima camera sesizata.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<