A fost propus un proiect de lege care modifica si completeaza Legea nr. 50/1991 referitoare la autorizarea executarii lucrarilor de constructii, in sensul abrogarii pedepselor cu inchisoarea in cazul construirii fara autorizatie si transformarea in amenda a acestei infractiuni.
Mai multi parlamentari care s-au implicat in realizarea acestui proiect sustin ca sunt numeroase cazurile relatate de presa in care locuitorii unei zone au demarat lucrari de refacere a drumurilor pana la obtinerea autorizatiilor, sau institutii care pierd fonduri pana la obtinerea autoriatii de constructii, pentru care nu se poate cere nici prelungirea pana nu expira.
Toti cei care au incalcat aceste reguli s-au ales cu plangeri penale, mai argumenteaza parlamentarii in expunerea de motive. Ei spun ca instantele nu dau decizii de condamnare cu inchisoarea in aceste cazuri, cele mai multe sanctiuni aplicate fiind amenzile:
“Intrucat pe rolul instantelor de judecata se afla cateva mii de dosare care privesc executarea unor lucrari fara autorizatie, dar in proportie de 99% se sanctioneaza cu o simpla amenda, consideram ca o asemenea initiativa are atat rolul de a decongestiona activitatea instantelor, cat si acela de a nu mai fi nevoie ca pentru fiecare autorizatie care a expirat de cateva zile, functionarii de la Inspectoratul de Stat in Constructii sa nu mai fie nevoiti sa depuna plangeri penale.”
Astfel, litera a) a art. 24 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, se abroga. Pentru literele b), c), e) si g) ale art. 3 mentionat sunt prevazute deja amenzi, astfel ca acesta va fi cuantumul aplicat.
“Art. 24.
Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda urmatoarele fapte:
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
250 Modele Fise de Post
a) executarea fara autorizatie de construire sau de desfiintare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrarilor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b), c), e) si g), cu exceptiile prevazute de lege;”
Actul normativ modificat prevede mentinerea ca infractiune a continuarii executarii lucrarilor dupa dispunerea opririi acestora de catre organele de control competente sau intocmirea ori semnarea documentatiilor tehnice necesare pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii, precum si a proiectelor tehnice necesare pentru autorizare.
Momentan, acest proiect legislativ este in dezbatere publica la Senat, prima camera sesizata.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri