Romanii vor fi incurajati sa citeasca mai mult si mai des printr-o noua lege.
"Romania se va dezvolta cu adevarat doar atunci cand romanii se vor reindragosti de carte. Din pacate, cifrele de azi sunt dramatice. Un roman citeste mai putin de cinci minute pe zi si circa o carte pe an, in medie. In comparatie, un neamt citeste 16 carti pe an, in medie. Exista, in mod clar, o legatura stransa intre preocuparea pentru lectura si dezvoltarea economica si sociala a unei tari. Un studiu al Bancii Mondiale arata ca ratele mari de alfabetizare sunt asociate cu populatii mai sanatoase, mai putine infractiuni, o crestere economica mai mare. Si ONU considera educatia drept cheia pentru a stopa saracia, a proteja planeta si a ne asigura ca toti oamenii se bucura de pace si prosperitate. Cercetarile au aratat ca cititul este o abilitate vitala pentru a putea avea succes in societate si pentru a putea accede la un loc de munca bun", sustin initiatorii.
Legea a fost semnata de 22 de deputati PNL, 1 deputat USR-PLUS si doi senatori PNL. In expunerea de motive, Sebastian Burduja, initiatorul legii, subliniaza atat situatia dramatica din Romania, cat si motivele pentru care era necesara aceasta propunere de incurajare a cititului.
Romanii citesc mai putin de 5 minute pe zi, iar 35% dintre romani declara ca nu au citit niciodata o carte, desi toate studiile de specialitate indica beneficii clare ale lecturii pentru dezvoltarea armonioasa si reducerea stresului, la nivel individual, respectiv pentru progresul economic si social, la nivel colectiv.
Sase minute de lectura pe zi pot reduce nivelul stresului cu pana la 68%, arata un studiu al Universitatii Sussex, alaturi de cresterea nivelului de empatie, dezvoltarea vocabularului si creativitatii.
Romania se confrunta cu un nivel tot mai scazut de consum de carte. Conform unui sondaj de opinie realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie in 2018, doar 16% dintre romani sustin ca citesc carti lunar, in timp ce 35% declara ca nu au citit niciodata o carte. De asemenea, un alt studiu Eurostat arata ca romanii dedica numai 5 minute pe zi cititului si ca doar 6,2% dintre romani se raporteaza la lectura ca la o modalitate de a-si petrece timpul.
Doar 20% dintre romani citesc o data pe luna si 8% citesc zilnic. 38,7% dintre persoanele de 15 ani nu inteleg ceea ce citesc. Romania se afla pe penultima pozitie dintre cele 28 de state membre UE la indicatorul „citire".
Romania se claseaza printre ultimele tari la testele PISA. Rezultatele testelor din 2018 indica o rata a analfabetismului functional care ajunge la 41% la evaluarea de citire.