DOMNULE PRESEDINTE,
Subsemnatul ...................................., domiciliat in ........................., str. ............................. nr. ......, etaj ...., apart. ....., sector/judet ........................, reprezentat prin avocat ............................, cu sediul profesional in ...................................., str. ................................ nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .........................., chem in judecata si personal la interogatoriu pe paratul ........................, cu domiciliul in ............................, str. ................................ nr. ..........., bloc...... etaj ...., apart. ....., sector/judet .............., pentru ca prin hotararea ce veti pronunta1:
1. sa fiu reintegrat in spatiul din ......................., str. .................... nr. ......, bl. ...., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..................., pe care l-am ocupat pana la data de .................... in baza contractului de inchiriere incheiat de subsemnat cu paratul din acest dosar la data de ............., sub nr. ...... .
2. sa obligati paratul la plata sumei de ......... lei, reprezentand prejudiciul cauzat prin fapta sa ilicita2. Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati paratul sa imi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.
MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:
IN FAPT :
Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. De exemplu:
Subsemnatul ..............................., am incheiat la data de ............, un contract de inchiriere/locatiune cu paratul ................., asupra spatiului proprietatea acestuia situat in ................., str. ......................... nr. ...., bl. ...., etaj ...., apart. ....., sector/judet ........................ .
Sus-amintitul contract a fost incheiat pe o perioada de ...... luni/ani cu incepere din data de ............ pana la ................... .
1. La data de .......................... subsemnatul am fost alungat de paratul-locator fara nici un drept din spatiul inchiriat.
2. La data de ................... la cererea paratului-locator m-am mutat pentru cateva zile la mansarda imobilului in care aveam inchiriat apartamentul in discutie, proprietatea paratului din acest dosar, pentru a-i da posibilitatea proprietarului locator sa efectueze reparatiile urgente si necesare asupra apartamentului, ce nu puteau fi amanate pana la expirarea contractului de inchiriere.
Cu toate ca reparatiile au fost efectuate de parat inca din data de ..........., acesta refuza sa-mi permita sa intru in folosinta lucrului, amanand nejustificat acest moment.
3. La data de ............. am fost evacuat din locuinta inchiriata in baza deciziei civile definitive nr. ..... pronuntata de .................. la data de ................ .
Impotriva acestei decizii, subsemnatul am declarat recurs care a fost admis la data de ............., de catre .................., prin decizia civila definitiva si irevocabila nr. ........., prin care s-a dispus anularea deciziei civile nr. ......, pronuntata de ............, la data de .............., prin care s-a incuviintat evacuarea subsemnatului.
Avand in vedere aspectele invederate mai sus si incercarile mele esuate de a-l determina pe parat, pe cale amiabila, sa admita restabilirea situatiei de fapt anterioare, dat fiindca aceasta situatie imi creeaza prejudicii, va rog sa-mi admiteti actiunea asa cum a fost formulata si sa dispuneti reintegrarea mea in locuinta din care am fost alungat/cu viclenie inlaturat/evacuat, obligand de asemenea paratul la plata sumei de ......... lei, reprezentand prejudiciul cauzat prin fapta sa ilicita (respectiv motivele 1 si 2).
Cu cheltuieli de judecata (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, cheltuieli legate de audierea martorilor etc.).
IN DREPT:
Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 82 coroborat cu 112 si urm. Cod procedura civila, art. 274 Cod procedura civila si art.3 ... .
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu .......... martori, probe cu ajutorul carora imi voi sustine cererea.
Propun ca martori spre a fi audiati pe:
1. ......................................., domiciliat in ....................................., str. ................................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................,
2. ......................................., domiciliat in ......................................, str. ................................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .
Solicit de asemenea sa dispuneti citarea paratului la interogatoriu.
Depun prezenta in doua exemplare, dintre care un exemplar pentru instanta si celalalt pentru comunicare paratului.
ANEXAM 4:
1. .............................................. .
2. Contractul de inchiriere.
3. Decizia civila definitiva nr. ..... pronuntata de .................. la data de ............... .
4. Decizia civila definitiva si irevocabila nr. ......... pronuntata de ....... la data de .......... .
5. Dovada corespondentei initiate de subsemnat intre parti.
6. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. ................................... .
7. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ........... si timbru judiciar ................................ .
SEMNATURA
DOMNULUI PRESEDINTE AL5 ........................................
------------------
Note:
1 Se arata in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii, iar in situatia in care acesta este evaluabil in bani, se indica in vederea timbrarii si valoarea lui dupa pretuirea reclamantului. Pentru identificarea imobilelor se va arata comuna si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul, sau, daca imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul topografic. Potrivit art. 1.777 coroborat cu art. 1.786 lit. c Cod civil, locatorul (proprietar) trebuie sa asigure locatarului chirias folosinta lucrului. Cand obligatia consta in a face, debitorul trebuie pus in intarziere printr-o notificare, cu exceptia situatiilor in care, prin efectul legii sau al contractului, debitorul este de drept in intarziere. In materie privind profesionistii avem ca procedura prealabila obligatorie dispozitiile art. 720 indice 1 Cod procedura civila, ce reglementeaza procedura concilierii. Practica judiciara a admis formularea unei atari actiuni pe calea ordonantei presedintiale, cand instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara.
2 Se aplica de principiu doar in cazul motivelor de fapt 1 si 2.
3 Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii: dispozitiile art. 1.777coroborat cu art. 1.786 lit. c Cod civil, coroborat cu art. ... din contractul de inchiriere si art. 1516 Cod civil, art. 1.527 -1528 (1529) si art.1530 Cod civil, art. 404 indice 1 si urm. Cod procedura civila.
4 Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.
5 Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza. Competenta materiala a instantei apartine judecatoriei. Instanta competenta teritorial este instanta de la locul unde se afla imobilul.