Senatorii au aprobat, in sedinta de marti, proiectul de lege privind aborgarea articolului 276 din Codul penal, intitiat de mai multi parlamentari, in mare parte liberali, informeaza Agerpres.
Conform expunerii de motive a proiectului de lege, articolul 276 din legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu titlul marginal "presiuni asupra justitiei", incrimineaza "fapta unei persoane care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savârsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida".
Conform sursei citate, sanctiunea care se poate aplica este inchisarea de la trei luni la un an sau cu amenda.
Persoanele care au initiat proiectul considera ca prin formularea articolului 276 din legea nr. 286/2009 privind Codul penal, "declaratiile oricarei persoane, cu atat mai mult cele aparute in mass media, ar putea fi interpretate in orice moment ca fiind o presiune la adresa unui judecator sau a unui alt organ de urmarire penala".
Astfel, conform initiatorilor, se ofera posibilitatea pronuntatii unor solutii arbitrare care ar putea aduce atingere libertatii de exprimare.
Proiectul de lege a fost adoptat de senat cu 107 voturi pentru, cinci voturi impotriva si zece abtineri, proiectul urmand sa fie transmis Camerei Deputatilor.
Comisia Juridica din senat a dat, luni, vot favorabil abrogarii articolului nr. 276 din Codul penal.
"Comisia a stabilit si a dat un vot pe un raport favorabil unui text, unui proiect de lege, initiat de colegi parlamentari, care vizeaza abrogarea unui articol din Codul penal, respectiv articolul care ii privea pe cei din media care in timpul proceselor ar fi exprimat puncte de vedere neargumentate, nefundamentate si nereale vis-a-vis de obiectul unei asemenea cauze. Votul a fost unanim in sensul abrogarii acestui articol. Raportul Comisiei este in acest sens", a declarat senatorul PSD Ioan Chelaru, luni, la finalul sedintei Comisiei juridice, citat de Agerpres.
sursa: Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<