Senatorii au aprobat, in sedinta de marti, proiectul de lege privind aborgarea articolului 276 din Codul penal, intitiat de mai multi parlamentari, in mare parte liberali, informeaza Agerpres.
Conform expunerii de motive a proiectului de lege, articolul 276 din legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu titlul marginal "presiuni asupra justitiei", incrimineaza "fapta unei persoane care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savârsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida".
Conform sursei citate, sanctiunea care se poate aplica este inchisarea de la trei luni la un an sau cu amenda.
Persoanele care au initiat proiectul considera ca prin formularea articolului 276 din legea nr. 286/2009 privind Codul penal, "declaratiile oricarei persoane, cu atat mai mult cele aparute in mass media, ar putea fi interpretate in orice moment ca fiind o presiune la adresa unui judecator sau a unui alt organ de urmarire penala".
Astfel, conform initiatorilor, se ofera posibilitatea pronuntatii unor solutii arbitrare care ar putea aduce atingere libertatii de exprimare.
Proiectul de lege a fost adoptat de senat cu 107 voturi pentru, cinci voturi impotriva si zece abtineri, proiectul urmand sa fie transmis Camerei Deputatilor.
Comisia Juridica din senat a dat, luni, vot favorabil abrogarii articolului nr. 276 din Codul penal.
"Comisia a stabilit si a dat un vot pe un raport favorabil unui text, unui proiect de lege, initiat de colegi parlamentari, care vizeaza abrogarea unui articol din Codul penal, respectiv articolul care ii privea pe cei din media care in timpul proceselor ar fi exprimat puncte de vedere neargumentate, nefundamentate si nereale vis-a-vis de obiectul unei asemenea cauze. Votul a fost unanim in sensul abrogarii acestui articol. Raportul Comisiei este in acest sens", a declarat senatorul PSD Ioan Chelaru, luni, la finalul sedintei Comisiei juridice, citat de Agerpres.
sursa: Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Referitor la un CIM perioada determinata pe perioada cuprinsa intre data de 24.09.2024 si data de 24.10.2024 cand se opereaza in Revisal data incetare? Este corect data incetare 25.10.2024 cu ultima zi de lucru 24.10.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: As dori sa stiu, daca conform noilor modificari la Legea Pensiilor, o persoana care este pensionata pe caz de boala/pensie de invaliditate, indiferent de grad, poate sa se angajeze? Si daca da, in ce conditii, si daca se cumuleaza pensia cu salariul?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<