Senatorii au respins, miercuri, ordonanta de urgenta care prevede ca persoanele care detin in proprietate doua sau mai multe locuinte care nu sunt inchiriate vor fi impozitate suplimentar, respingerea actului normativ fiind sustinuta inclusiv de senatori PDL.
Ordonanta de urgenta 59/2010, dezbatuta de Senat in calitate de prima Camera sesizata, prevede ca persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri datoreaza impozit pe cladiri, majorat cu 65% pentru prima cladire in afara celei de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire, cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.
Ordonanta mai prevede majorarea impozitului pentru anumite categorii de mijloace de transport.
In timpul dezbaterilor, senatorul PDL Iulian Urban a criticat prevederile ordonantei de urgenta, aratand ca, daca in Romania nu va fi incurajata munca, aceasta tara nu va iesi din criza nici intr-un milion de ani.
"Din punctul meu de vedere, faptul ca eu muncesc, ca imi fac inca o proprietate, trebuie sa reprezinte un imbold pentru statul roman si, din punctul meu de vedere, o masura corecta de dreapta este sa ii protejam pe cei care muncesc mai mult, care aduc valoare, care cresc produsul acestei tari", a spus senatorul.
Urban a aratat ca nu este deloc fericit pentru faptul ca este supraimpozitat deoarece a adus niste beneficii tarii, iar din acesti bani urmeaza sa fie sustinuti cei care nu muncesc.
La randul sau, senatorul PDL Sorina Placinta a spus ca prin aceasta ordonanta nu se incurajeaza munca.
Ea a spus, ironic, ca o solutie ar fi ca persoanele care isi permit sa faca a doua sau a treia casa sa ia pe langa ei persoane nevoiase si sa le faca o casa. "Ei sa nu munceasca, noi sa le facem case si le platim", a aratat Placinta.
Senatorul democrat-liberal a subliniat ca in Romania exista o piata deschisa, sunt foarte multe locuri de munca, dar lumea nu merge sa munceasca.
250 Modele Fise de Post
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Portal Codul Muncii
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
"Stapanul invata munca mincinoasa", a subliniat ea, adaugand ca se intampla ca antreprenorii sa gaseasca tot felul de solutii ca sa eludeze legea.
Pe de alta parte, liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a declarat ca un partid popular permite afirmarea unor doctrine si ideologii foarte variate si ca a fost o abordare strict liberala pe care au avut-o colegii sai, Iulian Urban si Sorina Placinta.
"Aici nu e vorba nici de abordare liberala, nici de abordare social-democrata, e vorba de o biata abordare de criza, pentru a mai strange niste bani sub presiunea constrangerilor impuse de institutiile financiare internationale", a mentionat liderul PDL.
El a mentionat ca grupul sau parlamentar sustine adoptarea ordonantei de urgenta in varianta propusa de Guvern.
Senatorul liberal Varujan Vosganian a anuntat, in timpul sedintei, ca grupul sau parlamentar va vota impotriva ordonantei de urgenta.
"In Romania, de multa vreme, suntem contaminati de o cultura a saraciei, in care saracia este socotita ca un fel de stare naturala a romanilor", a spus senatorul PNL.
El a sustinut ca oamenii politici nu au incercat sa ii scoata din starea de saracie pe romani, ci sa ii pastreze in aceasta stare, sa intretina saracia, pentru ca astfel oamenii sunt mai usor de dominat, de ademenit prin tot felul de promisiuni.
"Nu suntem in situatia in sa dezvoltam un sistem rafinat de redistribuire. Suntem in situatia in care trebuie sa incurajam acumularea de avutie. Suntem in situatia in care statul si partidele politice trebuie sa se sprijine in primul rand pe cei cu initiativa, pe cei puternici, pentru ca, in mod sustenabil, sa ii poata ajuta pe ceilalti, cu care soarta nu a fost la fel de darnica", a opinat liberalul.
Supus la vot, raportul de admitere propus de Comisia pentru buget a intrunit 25 de voturi "pentru", 45 de voturi "impotriva" si 7 abtineri.
Presedintele de sedinta, liberalul Teodor Melescanu, a supus la vot proiectul de lege de respingere a ordonantei de urgenta, care a intrunit 47 de voturi "pentru", 31 de voturi "impotriva" si 6 abtineri.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri