
Un proiect de lege adoptat recent de Senat prevede inasprirea sanctiunilor aplicate soferilor care depasesc limitele legale de viteza.
Mai exact, propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice prevede introducerea unui nou prag de viteza, respectiv depasirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, pentru care se va aplica o perioada majorata de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, respectiv 180 de zile.
In cazul in care, intr-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, se constata o noua fapta de depasire cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, perioada de suspendare a exercitérii dreptului de a conduce aplicata pentru savarsirea faptei se majoreaza de drept cu inca 30 de zile.
Modificarea propusa va duce la cresterea gradului de siguranta rutiera, dar si la constientizarea constientizarea conducatorilor auto ca trebuie si reduca viteza.
Prin luarea de masuri asemanatoare, in unele tari din Uniunea Europeana (Olanda, Franta), dar si in afara acesteia (Marea Britanie) s-a constatat o reducere a celor care sunt depistati cu o viteza care depaseste regimului legal de viteza cu mai mult de 100 km/h.
LEGE pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drnmurile publice
Forma adoptata de Senat
Art I.- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 102, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin.(5), cu urmatorul cuprins:
(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul a faptei de depasire cu mai mult de 100 km/h viteza maxima admisa pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic.”
2. La articolul 103, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) In cazul in care conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, dupa caz, savarseste intr-un interval de sase luni de la data restituirii permisului de conducere, o noua fapta prevazuta la art 100 alin (3), art 101 alin.(3), art. 102 alin.(3), art. 102 alin.(4) sau art. 102 alin.(5), perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce aplicata pentru savarsirea faptei se majoreaza de drept cu inca 30 de zile. Perioada de suspendare majorata se comunica in termen de 15 zile de la data aplicarii sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce.”
3. La articolul 104 alineatul (2), literele b) si d) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
b) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus pentru savarsirea contraventiilor prevazute la art.102 alin.(3) lit.a), art.102 alin.(4) sau art.102 alin.(5);
..............................................
d) perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce este aplicata prin insumarea mai multor perioade de suspendare prevazute de lege dintre care cel putin una prevazuta de art.102 alin.(3), art.102 alin. (4) sau art.102 alin.(5).”
4. Articolul 107 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art.107.- Sanctiunile prevazute la art.100 alin.(3), art.101 alin.(3), art.102 alin.(3) - (5), precum si dispozitiile art.103 alin.(2) si art.106 se aplica si instructorului auto atestat, aflat in procesul de instruire practic a persoanelor pentru obtinerea permisului de conducere, ori examinatorului aflat in timpul desfasurarii probei practice a examenului pentru obtinerea permisului de conducere.”
5. La articolul 111 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
c) la savarsirea uneia dintre contraventiile prevazute la art.100 alin.(3), art. 101 alin.(3), art.102 alin.(3) - (5) si in situatia prevazuta la art.115 alin.(1);”
6. La articolul 111, alineatele (3) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(3) In situatiile prevazute la alin.(1) lit.a) si d), la art.102 alin.(3) lit.a), la art.102 alin.(4) si la art.102 alin.{(5) din prezenta ordonanta de urgenta, precum si in cele mentionate la art. 334 alin. (2) si (4), art.335 alin.(2), art.336, art.337, art.338 alin.(1), art.339 alin.(2), (3) si (4) din Codul penal, dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza fara drept de circulatie.
(4) Permisul de conducere al conducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, implicat intr-un accident de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, se retine de catre Politia Rutiera daca acesta a incalcat o regula de circulatie, eliberandu-se dovada inlocuitoare fara drept de circulatie, in situatia in care regula de circulatie incalcata este una dintre cele prevazute la art.102 alin.(3) lita), la art.102 alin{4) sau la art.102 alin.(5), sau dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile, in celelalte cazuri.”
Art.II.- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In unitatea noastra s-a decis sa se lucreze in ziua de 1 iunie 2023 si sa acordam zi libera pe 2 iunie 2023. Va rog sa ne raspundeti la urmatoarele intrebari: cum vor fi pontate cele doua zile? Este suficient sa pontam 8 ore in ziua de 1 iunie si LIBER in ziua de 2 iunie? Cum se reflecta in numarul total de ore al lunii iunie?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: As vrea sa angajez o fata care este studenta la o universitate din Amsterdam. Am cateva intrebari, poate ma puteti lamuri: - ea va fi prezenta in tara in luna Iulie si August. O pot angaja doar pentru cele doua luni in care va fi prezenta in tara sau o pot angaja si pentru a lucra de la distanta cand este la Amsterdam? - daca o pot angaja sa lucreze de la distanta din afara tarii exista vreo limita de timp? - unde se vor plati taxele salariale avand in vedere ca este rezident fiscal al unei alte...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoare speta :dorim sa implementam un program de lucru inegal de luni pana joi 9 ore , si 2 zile de vineri libere pe luna .Orele suplimentare generate am dori sa le compensam cu timp liber in luna efectuarii adica daca din desfasurarea programului mentionat ar rezulta 2 ore suplimentare pe luna , in ultima zi de vineri lucrata salariatul sa lucreze 6 ore in loc de 8 ore .Am vrea sa ne comunicati daca este corecta abordarea , daca am putea acorda un nr de tichete de masa calculat prin...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<