Proiectul de modificare a Codului rutier a fost adoptat de Guvern in sedinta de astazi, insa nu sub forma de ordonanta de urgenta, ci sub forma de proiect de lege.
Potrivit declaratiilor premierului Victor Ponta, forma proiectului a fost schimbata deoarece doreste sa existe o asumare comuna (a Guvernului si a Parlamentului) a acestuia.
“Astazi, Codul Rutier il trimitem spre Parlament. Vreau sa vad foarte clar o implicare a tuturor celor… nu vreau sa fie, domnule, «Codul lui Stroe si Ponta» si toata lumea contra. Eu vreau sa fie vorba despre o asumare comuna a lucrurilor esentiale pe care trebuie sa le rezolvam cât mai rapid, si anume: siguranta mai mare pe drumuri, sanctiuni mai dure pentru cei care incalca legea, aplicarea sanctiunilor. Ca degeaba dam sanctiuni daca nu le aplicam. Eu sunt convins ca aceasta asumare comuna va avea loc foarte repede. Daca nu, am discutat cu domnul Stroe si o sa ne asumam doar noi doi si o sa fim doar noi doi cei rai si toti ceilalti buni, dar eu cred ca, de fapt, interesul de a avea strazi mai sigure si pedepse care se aplica e un interes comun si vreau sa cred ca Parlamentul ne va sprijini in acest sens“, a declarat premierul inaintea sedintei de Guvern.
Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului, acolo unde va intra in procedura de urgenta.
Daca proiectul ar fi fost aprobat ca ordonanta de urgenta, acesta ar fi putut sa intre mai repede in vigoare. In schimb, aprobarea ca proiect de lege inseamna ca va fi nevoie si de adoptarea de catre cele doua Camere ale Parlamentului, iar apoi de promulgarea de catre presedintele tarii.
Concultati
AICI proiectul de OUG
Sursa
Guvernul Romaniei
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<