Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) anuleaza condamnarea primita de Viorel Hrebenciuc in dosarul retrocedarilor ilegale de padure prin care s-a produs un prejudiciu de peste 300 de milioane de euro. Fostul parlamentar PSD primise doi ani de inchisoare pentru ca isi recunoscuse fapta.
"In temeiul art. 421 alin. 1 pct.2 lit. b) din Codul de procedura penala admite apelurile formulate de apelantele parti civile statul roman prin Ministerul Finantelor Publice si Suciu Alina si de apelantii inculpati Adam Ioan, Bengescu Dan Costin, Bularca (fosta Adam) Anca Roxana, Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Iacob Sorin Ion, Kadas Iosif, Matasel Ioan, Ordog Lorand Andras, Sturza (fosta Zaharia) Gabriela Rodica si Sturdza Paltin Gheorghe impotriva sentintei penale nr.286 din data de 09 mai 2018 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, in dosarul nr.278/1/2015, privind si pe intimatii inculpati Calugar Daniel Constantin, Chiuariu Tudor Alexandru, Craciunescu Adam si Varga Ioan Gheorghe. Desfiinteaza sentinta penala apelata si trimite cauza Curtii de Apel Brasov", se arata in hotararea instantei.
Judecata se reia de la zero acum. In plus, condamnarea la doi ani de inchisoare pentru Viorel Hrebenciuc a fost anulata.
De asemenea, au fost anulate condamnarile primite de: Anca Roxana Adam (sotia deputatului Ioan Adam, judecatoare la Tribunalul Brasov) - 2 ani de inchisoare cu suspendare; Lorand Andras Ordog (judecator la Tribunalul Covasna) - 3 ani de inchisoare cu executare, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedarii) - 3 ani de inchisoare cu executare.
Prin hotararea data de Instanta suprema au fost anulate si deciziile de achitare de care beneficiasera fostul ministru Tudor Chiuariu si Adam Craciunescu (directorul general Romsilva).
Dosarul retrocedarilor a fost trimis in instanta in ianuarie 2015 si Viorel si Andrei Hrebenciuc, dar si fostul deputat Ioan Adam si-au recunoscut vinovatia, solicitand sa fie judecati prin procedura simplificata.
Acuzatiile din dosar se refera la retrocedarea ilegala a 43.227 hectare de teren forestier in judetul Bacau in favoarea lui Paltin Sturdza si in defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA in acest caz se ridica la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentand contravaloarea terenului.
Viorel Hrebenciuc si-a recunoscut faptele in fata judecatorilor si a spus ca a acceptat sa intervina pe langa functionarii unor institutii din Bacau pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza sa intre in posesia a 43.000 de hectare de padure. In schimbul interventiei, Hrebenciuc urma sa primeasca 12.000 de hectare, prin incheierea unui act aditional pe numele fiului sau.
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
"Domnul Bengescu mi-a solicitat ajutorul pentru a interveni pe langa functionarii din judetul Bacau pentru a urgenta punerea in posesie. Mi-a propus sa fiu parte in actul aditional care urma sa se semneze. Am fost de acord. (...) Am vrut sa intru in actul aditional cu nume propriu, dar avand in fata un posibil scandal mediatic, l-am rugat pe fiul meu sa-mi dea o firma. Fiul meu a fost extrem de reticent. Am insistat si, din nefericire, Andrei a cedat. (...) Regret ca l-am implicat pe fiul meu in aceasta problema”, a marturisit Viorel Hrebenciuc. Inainte de aceasta declaratie in instanta, fostul PSD-ist spunea despre dosar ca este "o mizerie": "E o mizerie. Se arunca cu laturi multe in perioada asta. O sa vedeti ca tot dosarul asta este o porcarie”, spunea Viorel Hrebenciuc.
Acest dosar a fost unul reprezentativ pentru DNA, intrucat reprezinta cea mai mare restituire ilegala de padure din Romania. Acum toata judecata se reia de la zero.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri