Am inteles dintr-un raspuns anterior ca organele fiscale din judetul Giurgiu, din oficiu, constata ca societatea si-a stabilit domiciliul fiscal in aria lor de competenta, fara sa depuna cererea de inregistrare a noului domiciliu fiscal, caz in care notifica societatea si pun in aplicare Procedura de modificare din oficiu a domiciliului fiscal al contribuabilului aprobata prin OPANAF 526/2004.
Ce riscuri (amenzi, penalitati) exista pentru o societate care isi declara domiciliul fiscal in sector 6, unde are sediul social fara activitate, in conditiile in care intreaga activitate se desfasoara in Judetul Giurgiu (unde este punctul de lucru)? Se trimite doar acea notificare sau sunt si amenzi de plata?
Raspuns: In principiu, fiind vorba de o apreciere a activitatii societatii din perspectiva gestiunii administrative si conducerii efective a afacerilor, stabilirea, din oficiu si cu notificarea prealabila, a domiciliului fiscal diferit de sediul social nu ar trebui supusa vreunei sanctiuni. Spre exemplu, societatea isi poate desfasura activitatea de productie si administrativa la punctul de lucru din judetul Giurgiu, dar administratorul conduce afacerea de la distanta, de la sediul social din Bucuresti, astfel ca, in urma notificarii primite, societatea poate da lamuririle necesare in acest sens si poate contesta decizia emisa de organele fiscale pentru modificarea, din oficiu, a domiciliului fiscal.
Totusi, nedepunerea in termen de 30 de zile a declaratiei de inregistrare a domiciliului fiscal constituie contraventie si poate fi sanctionata cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei conform art. 219 alin. 1 lit. a si alin. 2 lit. d din Codul de procedura fiscala . In cazul aplicarii amenzii, societatea are posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii (500 lei) dupa cum se prevede la art. 221 alin. 5 din Codul de procedura fiscala .
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<