Am inteles dintr-un raspuns anterior ca organele fiscale din judetul Giurgiu, din oficiu, constata ca societatea si-a stabilit domiciliul fiscal in aria lor de competenta, fara sa depuna cererea de inregistrare a noului domiciliu fiscal, caz in care notifica societatea si pun in aplicare Procedura de modificare din oficiu a domiciliului fiscal al contribuabilului aprobata prin OPANAF 526/2004.
Ce riscuri (amenzi, penalitati) exista pentru o societate care isi declara domiciliul fiscal in sector 6, unde are sediul social fara activitate, in conditiile in care intreaga activitate se desfasoara in Judetul Giurgiu (unde este punctul de lucru)? Se trimite doar acea notificare sau sunt si amenzi de plata?
Raspuns: In principiu, fiind vorba de o apreciere a activitatii societatii din perspectiva gestiunii administrative si conducerii efective a afacerilor, stabilirea, din oficiu si cu notificarea prealabila, a domiciliului fiscal diferit de sediul social nu ar trebui supusa vreunei sanctiuni. Spre exemplu, societatea isi poate desfasura activitatea de productie si administrativa la punctul de lucru din judetul Giurgiu, dar administratorul conduce afacerea de la distanta, de la sediul social din Bucuresti, astfel ca, in urma notificarii primite, societatea poate da lamuririle necesare in acest sens si poate contesta decizia emisa de organele fiscale pentru modificarea, din oficiu, a domiciliului fiscal.
Totusi, nedepunerea in termen de 30 de zile a declaratiei de inregistrare a domiciliului fiscal constituie contraventie si poate fi sanctionata cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei conform art. 219 alin. 1 lit. a si alin. 2 lit. d din Codul de procedura fiscala . In cazul aplicarii amenzii, societatea are posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii (500 lei) dupa cum se prevede la art. 221 alin. 5 din Codul de procedura fiscala .
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<