A respira intr-o atmosfera poluata este ca si cum ai lua "suplimente pentru tampire", afirma oameni de stiinta americani. Cele mai noi studii realizate pe soareci de laborator au demonstrat ca o expunere indelungata la aer poluat duce la modificari fizice pe creier, in urma carora are de suferit capacitatea de invatare si apar perturbari de memorie.
Bucurestiul sufera teribil la acest capitol, pentru ca este orasul cel mai poluat din Europa.
Rezultatele obtinute in timpul studiului au relevat existenta unei legaturi directe intre poluarea atmosferei si nivelul de depresie sau alte stari ingrijoratoare. Autorii studiului sunt de parere ca toate aceste fenomene sunt valabile si in cazul oamenilor, noteaza cotidianul rus Utro.
Un grup de cercetatori de la Universitatea din Ohio a studiat timp de zece luni dupa grupuri de soareci. Unii respirau aer filtrat, in timp ce altii erau nevoiti sa respire, cate sase ore pe zi timp de cinci zile pe saptamana, aer cu mici particule asemanatoare celor cauzate de gazele de esapament din trafic si industrie. Concentratia substantelor poluante era calculata raportat la cantitatea de poluare pe care o 'incaseaza' oamenii care traiesc in marile orase.
La finalul celor zece luni /aproape o jumatate din ciclul de viata al soarecilor/, rozatoarele au fost supuse unor teste de comportament. In speta, timp de 5 zile oamenii de stiinta au incercat sa-i invete sa gaseasca iesirea dintr-un labirint. La finalul testului s-a descoperit ca soarecii care au respirat aer poluat aveau nevoie de mult mai mult timp pentru a asimila informatiile, uitand adesea locul unde se afla iesirea. Nu acelasi lucru se putea spune despre soarecii care 'savurasera' timp ce 10 luni aer curat.
Un alt experiment a demonstrat ca aerul poluat se rasfrange asupra starii interne a soarecilor. Spre deosebire de soarecii care au inspirat aer filtrat, cei expusi la "aer de metropola" au demonstrat un nivel ridicat de stari depresive si alte tulburari nervoase.
In final, oamenii de stiinta au descoperit la soarecii care au respirat din belsug aer poluat schimbari la nivel celular, in acea regiune a creierului care raspunde de memorie si de capacitatea de invatare.
"Rezultatele obtinute arata ca o influenta indelungata a aerului poluat poate avea un efect negativ substantial asupra creierului si poate duce la diverse probleme de sanatate", a rezumat Laura Fonken, cercetatoare la Universitatea din Ohio. "Poluarea poate avea, la nivel global, consecinte grave pentru milioane de oameni, care sunt nevoiti sa traiasca si sa munceasca in conditiile unor orase pline de gaze de esapament", a atentionat aceasta.
Cel mai recent studiu pe aceasta tema arata faptul ca Bucurestiul are cel mai poluat aer, comparativ cu alte 25 de orase europene. Conform masuratorilor, sapte din cele opt statii de masurare a calitatii aerului din Bucuresti inregistreaza constant depasiri ale valorilor de pulberi in suspensie (PM10) pe perioade mai mari de 35 de zile, cat este permis de normele europene.
Mai mult decat atat, valorile maxime inregistrate in cele opt statii sunt mai mult decat duble fata de limita admisa pentru sanatatea umana, dupa cum arata un raport realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis. In conditiile in care valoarea limita anuala a PM10 este de 40 micrograme/mc, statiile inregistreaza valori maxime de 100 micrograme/mc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<