Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Suport de curs: Dreptul proprietatii intelectuale. Apararea drepturilor nascute din inventie


Apararea drepturilor nascute din inventie

Lector univ.dr. Violeta Slavu

Univ. Titu Maiorescu din Bucuresti

1. Consideratii generale

- conceptul de inventie;

- conditiile de fond ale protectiei inventiei (noutatea, activitatea inventiva si caracterul industrial);

- particularitati privind inventia de servici;

- titlul si durata protectiei in materie de inventii;

- dreptul exclusiv de exploatare

2. Apararea drepturilor privind inventiile

Apararea drepturilor privind inventiile este reglementata in capitolul VI (art. 51 – 67) din legea nr.64/1991republicata.

Potrivit legii, drepturile inventatorilor si titularilor de brevet sunt aparate prin mijloace de drept administrativ, de drept civil si de drept penal.

In functie de natura organului competent sa solutioneze litigiul, mijloacele de aparare sunt administrative si judiciare. Mijloacele administrative sunt contestatia si revocarea iar cele judiciare imbraca forma actiunii in justitie, care poate fi civila sau penala

1.1 Ioan Macovei, Tratat de drept al propriet at ii intelectuale, ed.C.H.Beck, Bucuresti, 2010, p.144

2.1. Modalitati administrative.

Contestatia.

Potrivit art. 51, hotararile O.S.I.M. pot fi contestate in termen de 3 luni de la comunicare.

Contestatia poate avea ca obiect si o limitare a brevetului. Contestatia se solutioneaza, in termen de 3 luni de la inregistrarea acesteia la O.S.I.M. de catre o comisie de reexaminare din Departamentul de apeluri din cadrul O.S.I.M., in prima instanta.

Revocarea. Orice persoana interesata are dreptul sa formuleze in scris si motivat, la O.S.I.M., o cerere de revocare impotriva hotararii de acordare a brevetului de inventie, in termen de 6 luni de la publicarea acesteia, pentru urmatoarele motive:

- daca hotararea a fost luata fara respectarea dispozitiilor art.7-10 si ale art.12 si 13 din Legea nr.64/1991 astfel cum a fost modificata;

- obiectul brevetului nu dezvaluie inventia suficient de clar si complet, astfel incat o persoana de specialitate sa o poata realiza;

- obiectul brevetului depaseste continutul cererii.

Cererea de revocare va fi solutionata, in termen de 3 luni de la inregistrarea acesteia la O.S.I.M., de catre o comisie de reexaminare din Departamentul de apeluri din cadrul O.S.I.M.

Neindeplinirea uneia sau mai multor conditii de forma privind o cerere nu poate constitui motiv de revocare a hotararii de acordare a brevetului sau de anulare a brevetului de inventie, in tot sau in parte, decat in cazul in care aceasta este rezultatul unei intentii frauduloase.

Un brevet nu poate fi revocat sau anulat, in tot sau in parte, fara ca titularul sa aiba posibilitatea sa prezinte observatii asupra revocarii sau anularii si sa aduca intr-un termen rezonabil modificarile sau rectificarile admise de lege si de regulamentul de aplicare a prezentei legi.

2.2.Mijloace de drept civil .

Potrivit art.63 alin.(1) din Legea 64/1991 republicata, sunt date in competenta instantelor judecatoresti, litigiile privind:

· calitatea de inventator, de titular de brevet,

· drepturile nascute din brevetul de inventie;

· drepturile patrimoniale ale inventatorului nascute din contractele de cesiune si licenta;

· executarea obligatiei de informare si asistenta tehnica

Potrivit art. 59 alin. 3 pentru prejudiciile cauzate, titularul are dreptul la despagubiri, potrivit dreptului comun, si poate solicita instantei judecatoresti competente sa dispuna masura confiscarii sau, dupa caz, a distrugerii produselor contrafacute. Aceste dispozitii se aplica si materialelor si echipamentelor care au servit nemijlocit la savarsirea infractiunii de contrafacere.

Incalcarea drepturilor prevazute la art.33 alin.1 de catre terti atrage pentru persoanele vinovate obligatia de despagubire potrivit dreptului comun, titlul pentru plata despagubirilor fiind executoriu dupa eliberarea brevetului.

De asemenea un brevet de inventie acordat de OSIM, precum si un brevet european cu efecte in Romania pot fi anulate, la cerere, daca se constata ca:

· obiectul brevetului nu este brevetabil, potrivit art. 7-10, 12 si 13;

· obiectul brevetului nu dezvaluie inventia suficient de clar si complet, astfel incat o persoana de specialitate in domeniu sa o poata realiza;

· obiectul brevetului depaseste continutul cererii, asa cum a fost depusa;

· protectia conferita de brevet a fost extinsa;

· titularul de brevet nu era indreptatit la acordarea brevetului.

Daca motivele de anulare se refera numai la o parte a brevetului, acesta va fi anulat in parte.

Anularea brevetului are efect retroactiv, incepand cu data de depozit.

Cererea de anulare poate fi promovata dupa implinirea termenului prevazut de lege pentru exercitarea revocarii, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 54 alin. (1) lit. d)- protectia conferita de brevet a fost extinsa si e)- titularul de brevet nu era indreptatit la acordarea brevetului, situatii in care poate fi exercitata pe toata durata de valabilitate a brevetului. Competenta apartine Tribunalului Bucuresti.

Hotararile date in prima instanta de catre Tribunalului Bucuresti pot fi atacate cu apel la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 30 de zile de la comunicare iar hotararile Curtii de Apel Bucuresti pot fi atacate cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie in termen de 30 de zile de la comunicare.

Hotararea de anulare definitiva si irevocabila se inregistreaza la OSIM de catre persoana interesata. Mentiunea hotararii de anulare se publica in Bulentinul Oficial de Proprietate Industriala in termen de 60 de zile de la inregistrarea hotararii la OSIM.

2.3.Mijloace de drept penal.

Insusirea fara drept a calitatii de inventator. Potrivit art. 58 din Legea nr.64/1991, insusirea fara drept, in orice mod, a calitatii de inventator constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Infractiunea de contrafacere. In alin.1 al art. 59 se incrimineaza infractiunea de contrafacere. Constituie infractiunea de contrafacere, fabricarea, folosirea sau punerea in circulatie fara drept, a obiectului unui brevet de inventie sau orice alta incalcare a drepturilor conferite conform art.32 alin.2, daca aceste incalcari au fost savarsite dupa data publicarii cererii de brevet de inventie.

Infractiunea de contrafacere, cea mai grava atingere adusa dreptului de proprietate industriala este lacunar reglementata in legislatia actuala. Codul penal, incrimineaza in art.299 contrafacerea obiectului unei inventii si in art.300 punerea in circulatie a produselor contrafacute referindu-se total nejustificat numai la obiectul unei inventii.

Contrafacerea, aceasta componenta negativa majora a vietii economice contemporane se prezinta frecvent in practica sub forma unui cumul de atingeri nelegitime a unor drepturi diferite de proprietate intelectuala, de exemplu la marci, desene si modele industriale sau drepturi de autor care, presupune o concurenta neleala sistematica. Este evident necesar ca toate delictele contra proprietatii intelectuale sa fie reglementate numai in Codul penal si nu disparat in legile speciale.

Conditiile pentru intentarea unei actiuni in contrafacere sunt :

· existenta unui brevet valabil ;

· o atingere adusa drepturilor titularului de brevet prin fabricarea, folosirea sau punerea in circulatie a obiectului brevetului ;

· intentia .

Actele de contrafacere, nu au relevanta in tara in care inventia nu este brevetata. Obiectul protejat, pentru a se stabili contrafacerea va fi comparat cu cel considerat a constitui o contrafacere. O reproducere servila va fi contrafacere, dar in cazul in care reproducerea nu este servila, va fi contrafacere daca in obiectul presupus contrafacut se regasesc elementele esentiale constitutive ale inventiei. Ca regula, contrafacerea se apreciaza dupa asemanari, nu dupa deosebiri. Donatia unor obiecte contrafacute nu cade sub incidenta legii ca de altfel si fabricarea pe scara redusa a unor produse acoperite prin brevet.

Apararea drepturilor de proprietate industriala se poate realiza si prin introducerea unei actiuni in concurenta neleala. Concuren t a neleal a este definita in art.301 Cod penal in termenii urmatori : Fabricarea ori punerea in circulatie a produselor care poarta denumiri de origine ori indicatii de provenienta, false, precum si aplicarea pe produse puse in circulatie de mentiuni false privind brevetul de inventii ; ori folosirea unor nume comerciale sau a denumirilor organizatiilor de comert ori industriale, in scopul de a induce in eroare pe beneficiari. Conditiile necesare ce se cer indeplinite sunt :

· existenta unui act de concurenta ;

· caracterul neleal al actului de concurenta ;

· existenta unui prejudiciu.

Actiunea in concurenta neleala nu este subsidiara actiunii in contrafacere pentru ca fundamentul lor este deosebit. Contrafacerea presupune incalcarea unui drept pe cand concurenta neleala presupune incalcarea unor reguli de conduita comerciala. In consecinta, actiunea in concurenta neleala poate fi introdusa alaturi de actiunea in contrafacere fiind doua actiuni distincte, independente astfel incat ele pot fi exercitate separat ori simultan. Mai mult chiar cele doua actiuni pot fi cumulate atunci cand incalcarea dreptului exclusiv, drept real este consecinta unor procedee neleale, distincte de contrafacere.

Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate.

In cazul in care, inainte de data publicarii cererii de brevet de inventie, faptele prevazute la art.59 alin. 1 continua sa fie savarsite si dupa somare, instanta, la cerere, poate ordona incetarea savarsirii lor pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii O.S.I.M. Aceasta masura va putea fi ordonata cu plata de catre solicitant a unei cautiuni stabilite de instanta.

Divulgarea datelor cuprinse in brevet de catre personalul O.S.I.M.

Conform art. 62, divulgarea, de catre personalul O.S.I.M., precum si de catre persoanele care efectueaza lucrari in legatura cu inventiile, a datelor cuprinse in cererile de brevet, pana la publicarea lor, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani.

O.S.I.M. raspunde fata de inventator pentru prejudiciile aduse ca urmare a savarsirii infractiunii de divulgare a datelor cuprinse in cereri de catre personalul propriu.

Proba faptelor incriminate. In cazul incalcarii dreptului titularului unui brevet de procedeu, prevazut la art. 32 alin. 2 lit. b), 2 sarcina probei in stabilirea faptului ca procedeul utilizat pentru obtinerea unui produs identic este diferit de procedeul brevetat incumba persoanei prezumate a fi incalcat acest drept.

2 Art.33 alin.2 lit. b) se refera la utilizarea procedeului, precum si folosirea, oferirea spre vanzare, vanzarea sau importul in aceste scopuri a produsului obtinut direct prin procedeul brevetat, in cazul in care obiectul brevetului este un procedeu.

In aplicarea prevederilor anterioare orice produs identic care a fost realizat fara consimtamantul titularului de brevet va fi considerat, pana la proba contrarie, a fi fost obtinut prin procedeul brevetat in cel putin una dintre urmatoarele circumstante :

a). daca produsul obtinut prin procedeul brevetat este nou ;

b). daca exista o probabilitate substantiala ca produsul identic a fost obtinut prin procedeul respectiv si titularul brevetului nu a putut, in ciuda unor eforturi rezonabile, sa stabileasca ce procedeu a fost de fapt utilizat.

La prezentarea probelor contrarii de catre titularul de brevet se va tine seama de interesele legitime legate de secretele de fabricatie si de secretele comerciale ale persoanei prezumate ca a incalcat drepturile titularului.

Solutionarea cererilor

Solutionarea cererilor administrative .

Contestatia sau, dupa caz, cererea de revocare va fi solutionata, in termen de 3 luni de la inregistrarea acesteia la O.S.I.M., de catre o comisie de reexaminare din Departamentul de apeluri din cadrul O.S.I.M.

Hotararea Comisiei de reexaminare, motivata, se comunica partilor in termen de 15 zile de la pronuntare si poate fi atacata cu apel la Tribunalul Bucuresti in termen de 30 de zile de la comunicare.

In termen de 15 zile de la comunicare, hotararile Tribunalului Bucuresti pot fi atacate cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

Hotararile de acordare a brevetului de inventie, luate de Comisia de reexaminare, si hotararile pronuntate de instantele judecatoresti, communicate la O.S.I.M. de catre persoana interesata, se opereaza in registrele nationale si se publica in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala in termen de 60 de zile de la data la care acestea au ramas definitive si irevocabile.

O.S.I.M. opereaza in registrele nationale, modificarile intervenite ca urmare a unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile si le publica in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala in termen de 60 de zile de la data inregistrarii acestora la O.S.I.M. de catre persoana interesata.

Potrivit dreptului comun, litigiile cu privire la calitatea de inventator, de titular de brevet sau cele cu privire la alte drepturi nascute din brevetul de inventie, inclusiv drepturile patrimoniale ale inventatorului, din contractile de cesiune si licenta, sau cele referitoare la nerespectarea dispozitiilor prevazute la art.5 alin.6, art.37 si art. 44 sunt de competenta instantelor judecatoresti.

Persoana interesata va comunica la O.S.I.M. hotararea judecatoreasca in termen de 30 de zile de la data la care aceasta a ramas definitiva si irevocabila, spre a fi inscrisa in Registrul national al cererilor de brevet de inventie depuse sau in Registrul national al brevetelor de inventie si publicata in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala. In lipsa publicarii in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala hotararea nu este opozabila tertilor.

Potrivit art.64, titularul de brevet poate solicita instantei judecatoresti :

a). ordonarea unor masuri asiguratorii, atunci cand exista un risc de incalcare a drepturilor decurgand dintr-un brevet si daca aceasta incalcare risca sa cauzeze un prejudiciu ireparabil ori daca exista un risc de distrugere a elementelor de proba ;

b). ordonarea, dupa acordarea liberului de vama, a unor masuri privind incetarea faptelor de incalcare a drepturilor decurgand din brevet, savarsite de o terta persoana cu ocazia introducerii in circuitul comercial a unor marfuri importate, care implica o atingere a acestor drepturi.

Instanta va putea dispune ca autorul incalcarii drepturilor decurgand din brevet sa informeze titularul de brevet asupra identitatii tertilor care au participat la producerea si distribuirea marfurilor in cauza, precum si asupra circuitelor de distributie.

Masurile asiguratorii vor putea fi ordonate cu plata de catre reclamant a unei cautiuni stabilite de instanta.

Pentru ordonarea masurilor asiguratorii sunt aplicabile dispozitiile dreptului comun.

Instanta va putea pretinde reclamantului sa furnizeze orice elemente de proba de care acesta dispune, pentru a dovedi ca este titularul brevetului incalcat ori al unui brevet a carui incalcare este inevitabila.

Autoritatile vamale pot dispune, fie din oficiu, fie la cererea titularului de brevet, suspendarea vamuirii la import, exportul sau plasarea sub regim vamal suspensiv a marfurilor ce intra sub incidenta incriminarii unei infractiuni de contrafacere.

Competentele vamale cu privire la asigurarea respectarii la frontiera a drepturilor privind brevetele de inventie apartin, Autoritatii Nationale a Vamilor, potrivit legii nr.344/2005.

In cazul in care, printr-o hotarare judecatoreasca se constata ca o alta persoana decat cea care figureaza in brevetul de inventie este indreptatita la acordarea brevetului, O.S.I.M. elibereaza brevetul persoanei indreptatite si publica schimbarea titularului.

Daca, inainte de acordarea de catre O.S.I.M. a brevetului de inventie, printr-o hotarare judecatoreasca se constata ca dreptul la brevet apartine unei alte persoane decat solicitantul, persoana careia i-a fost recunoscut acest drept poate, in termen de 3 luni de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii si in conditiile prevazute de regulamentul de aplicare a prezentei legi:

a). sa continue in locul solicitantului procedura privind cererea de brevet depusa ca pentru o cerere proprie ;

b). sa depuna o noua cerere de brevet pentru aceeasi inventie. Pentru elementele care nu extind continutul cererii initiale depuse cu respectarea prevederilor art. 19, cererea initiala este declarata de O.S.I.M. ca fiind considerata retrasa, incepand cu data de depozit a noii cereri ,

c). sa solicite respingerea cererii.

La cererea instantei judecatoresti, O.S.I.M. este obligat sa inainteze actele, documentele si informatiile necesare judecarii cauzei cu care a fost investita, recuperand aceste acte in final. Citarea in instanta se va face numai in acest scop.

B. Bibliografie selectiva

A. Tratate, cursuri, monografii

1. Ioan Macovei Tratat de drept al propriet at ii intelectuale, ed. C.H.Beck, Bucuresti, 2010

2. Teodor Bodoasca Dreptul proprietatii intelectuale, ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2007

3. Otilia Calmuschi, Dreptul propriet at ii intelectuale, Ed.Univ. Titu Maiorescu, 2004

4. Yolanda Eminescu Legea brevetelor de inven t ie, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1993

5. Georgiana Tudor Proprietate intelectual a II, practic a judiciar a 2007 - 2008, ed.Hamangiu, 2009

6. Octavia Spineanu – Matei Proprietate intelectual a (4), practic a judiciar a 2009, ed. Hamangiu, Bucuresti, 2010

B. Legislatie

· Legea nr.64/1991 privin brevetul de inventie modificata si republicata in M.Of.nr.541 din 8 august 2007;

· H.G nr. 547 pentru aprobarea regulamentului de aplicare a Legii nr.64/1991 privind brevetele de inventie, publicata in M.Of.nr.456/18 iunie 2008

· Conventia de la Paris pentru protectia proprietatii industriale din 20 martie 1883 revizuita la Bruxelles la 14 decembrie 1900, la Washington la 2 iunie 1911, la Haga la 6 noiembrie 1925, la Londra la 2 iunie 1934, si la Stockholm la 14 iulie 1967 si modificata la 2 octombrie 1979

· www.osim.ro

· www.europa.eu

Acest suport de curs a fost publicat de catre Baroul Bucuresti la adresa https://www.baroul-bucuresti.ro/pregatire-suport


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Suport de curs: Dreptul proprietatii intelectuale. Apararea drepturilor nascute din inventie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016