Laura Codruta Kovesi a sesizat CEDO cu privire la modul in care revocarea sa din fruntea DNA a fost realizata. Marti institutia europeana i-a acceptat plangerea, dupa ce a fost indeplinita procedura trecerii de filtru.
Plangerea a fost depusa la CEDO in luna decembrie a anului care tocmai s-a incheiat. Faptul ca aceasta intra la aproximativ o luna dupa transmiterea sesizarii la judecata pe fond e un semn ca judecatorii institutiei europene acorda o importanta deosebita acestui caz.
In sesizarea catre CEDO, Kovesi arata ca i-au fost incalcate mai multe drepturi.
„Am formulat in luna decembrie 2018 o plangere, in nume personal, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in care am aratat ca au fost incalcate mai multe drepturi prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului in ceea ce priveste revocarea din functia de procuror sef al DNA ca urmare a Deciziei nr. 358 din 30 mai 2018 pronuntata de Curtea Constitutionala. Motivele pe care le-am invocat in actiune au vizat faptul ca, prin decizia sa, Curtea Constitutionala a hotarat revocarea din functie, desi nu am avut calitatea de parte in conflictul solutionat de instanta constitutionala, nu am fost citata in fata Curtii Constitutionale si nu am avut posibilitatea de a avea cel putin calitatea de <<intervenienta>> pentru a exprima un punct de vedere in apararea mea”, se arata intr-un raspuns al Laurei Codruta Kovesi transmis de biroul de presa al Parchetului General.
Fosta sefa a DNA a aratat in plangerea la CEDO ca nu a putut contesta decizia Curtii Constitutionale, inexistenta unei cai de atac fiind stabilita de insasi motivarea deciziei Curtii Constitutionale.
„Astfel, am reclamat si faptul ca nu exista in dreptul intern un temei de drept prin care sa poata fi exercitata o cale de atac impotriva Deciziei Curtii Constitutionale nr. 358 din 30 mai 2018. In procedura in care Curtea Constitutionala a emis Decizia nr. 358 din 30 mai 2018 nu au fost respectate garantiile unui proces echitabil sub aspectul accesului la un tribunal, avand in vedere ca nu exista in dreptul intern <<un recurs efectiv>>, un temei de drept si o procedura interna bazata pe criterii obiective care sa imi ofere dreptul la o contestatie privitoare la drepturile si obligatiile cu caracter civil referitoare la masurile disciplinare dispuse de ministrul justitiei si decise de Curtea Constitutionala printr-o decizie definitiva, fara cale de atac”, se mai arata in raspunsul transmis de fosta sefa a DNA.
Surse specializate pe cazuistica CEDO arata pentru Ziare.com ca sesizarea Laurei Codruta Kovesi a trecut de acest filtru cu doua luni mai repede fata de termenul standard.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Va reamintim faptul ca Laura Codruta Kovesi a spus in decembrie ca nu urmareste obtinerea de despagubiri, ci doreste "stoparea ingenuncherii procurorilor".
Despre demersul intreprins de fosta sefa a DNA a vorbit si Augustin Zegrean care a spus ca "cererea ei nu e absurda, a fost judecata fara judecata".
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE