Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Seful UNBR: Cine refuza reprimarea avocaturii clandestine

Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), Gheorghe Florea, a declarat, vineri, ca profesia de avocat trebuie sa suporte ''povara'' perpetuata nepermis in timp a indiferentei sau refuzului ostentativ al autoritatilor publice legal obligate sa reprime avocatura clandestina.

"La dificultatile pe care avocatul trebuie sa le depaseasca astfel incat drepturile cetatenilor sa fie asigurate contra vulnerabilitatii institutionale, profesia trebuie sa suporte 'povara' perpetuata nepermis in timp a indiferentei sau refuzului ostentativ al autoritatilor publice legal obligate sa reprime avocatura clandestina ori structuri care imita fraudulos insemnele unei profesii legal organizate intr-o tara europeana", a afirmat Florea, la Congresul Avocatilor.

El a subliniat ca Romania este singura tara, recent intrata in UE, careia Consiliul Barourilor Europene (CBE) i-a oferit dreptul ca avocatii sa se legitimeze prin cardul european, aprobare si licentiere pe care CBE, in prezent, o ofera cu circumspectie si o acorda exclusiv celor care, dupa verificari, se constata ca promoveaza cu adevarat valorile reale ale avocaturii europene.

Potrivit acestuia, congresul din acest an va evalua si va propune autoritatilor mecanisme de veritabila siguranta a cetatenilor prin drept: functionarea structurilor de asistenta judiciara, aplicarea politicilor de informare a cetatenilor elaborate conform programelor si planurile de actiuni ale autoritatile obligate prin lege sa realizeze acest lucru, acestea estompate de agenda imixtiunii nepermise a politicului in domenii de activitate a autoritatilor organizate pe baze independente in Romania, sprijinirea oamenilor pentru prevenirea si solutionarea conflictelor prin proceduri alternative celor judiciare a conflictelor.

"Avocatii constata din ce in ce mai mult ca in majoritatea cazurilor consultatia juridica este suficienta pentru a rezolva o problema legala. In conditiile in care costurile accesului la informatii cu continut juridic sau la justitie cresc si au tendinta de crestere nefireasca, fie prin majorarea accentuata a gradului de fiscalizare a accesului la justitie, fie prin instituirea obligatorie a unor taxe de acces la informatii organizate prin registre de interes public incredintate unor centre de control private si prin proceduri prealabile prin care legea insasi proclama avantajul unor servicii profesionale platite in raport cu exercitarea a insasi puterii judecatoresti, cazul medierii obligatorie, este prioritara orientarea avocatilor pentru sprijinirea politicilor publice de initiere si dezvoltare a asigurarilor private pentru cheltuieli juridice pentru acoperirea prin asigurarea cheltuielilor de consultanta juridica, a costurilor legate de proceduri judiciare, inclusiv a celor de obtinere si realizare a apararii prin avocat", a mentionat Florea.

Şeful UNBR a subliniat ca, in majoritatea tarilor europene, cetatenii pot incheia o asigurare pentru acoperirea costurilor procedurilor juridice, judiciare sau extrajudiciare de reprezentare sau aparare ori de consultanta prin avocat, inclusiv prin informarea completa asupra tuturor metodelor legale de solutionare alternativa a conflictelor cu continut juridic - consiliere, tratative, arbitraj, tranzactionare si mediere.

La randul sau, procurorul general adjunct al PICCJ, Gabriela Scutea, a declarat ca este foarte important ca in decursul ultimului an Ministerul Public a fost cooptat in cateva organisme de lucru ale Consiliului Europei si Comisiei Europene.

"Am constatat ca sistemul judiciar din Romania, nu profesiile luate individual, ci sistemul, este unul solid care are deja institutii consolidate, care functioneaza si la un moment dat putem sa ne comparam performanta judiciara cu cea a altor state. Poate ca la nivelul sistemului judiciar roman, mijloacele, care pot sa usureze desfasurarea procesului, pot fi modernizate, pot fi accelerate in asa fel incat performanta judiciara sa fie crescuta", a spus Scutea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Seful UNBR: Cine refuza reprimarea avocaturii clandestine":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI