Decanul Baroului Bucuresti reaminteste avocatilor ca din noiembrie 2002 nu s-au produs modificari in ceea ce priveste cuantumul taxei datorate de avocati bugetului Baroului Bucuresti, aceasta reprezentand 15 lei/luna pentru avocatii stagiari si 35 lei/luna pentru avocatii definitivi.
Totodata, precizam ca Filiala Bucurestia C.A.A. este institutie independenta de Baroul Bucuresti, avand personalitate juridica de interes public, buget si patrimoniu propriu, reprezentand organul de specialitate care administreaza si gestioneaza sistemul propriu de pensii si alte drepturi de asigurari sociale pentru avocatii membri ai Baroului Bucuresti, in conditiile Legii si Statutului profesiei de avocat.
Dorim sa mentionam ca, urmare dispozitiilor art. 3 din Hotararea Consiliului U.N.B.R. nr. 692/28.03.2013, cu urmatorul cuprins:
„Art. 3. (1) Pentru asigurarea echilibrului financiar al sistemului C.A.A. si a fondului de pensii, incepand cu data de 01 aprilie 2013, contributia individuala obligatorie a tuturor avocatilor cu drept de exercitiu al profesiei la sistemul C.A.A. este de 11% din venitul brut din profesie realizat de avocat, dar nu mai putin de suma reprezentand cota minima obligatorie si nici mai mult de suma reprezentand cota maxima de contributie obligatorie.
(2)Suma reprezentand cota individuala minima obligatorie este:
- 80 lei pentru avocatii stagiari;
- 300 lei pentru avocatii definitivi.
(3) Cota maxima de contributie obligatorie este 1.200 lei, atat pentru avocatii stagiari cat si pentru cei definitivi.“,
Congresul Avocatilor din 29-30 martie 2013, prin Hotararea nr. 8 privind aplicarea principiilor de asigurare a resurselor de finantare necesare pentru functionarea sistemului Casei de Asigurari a Avocatilor, a hotarat amanarea punerii in aplicare a masurilor prevazute la articolul mentionat mai sus, pana la finalizarea si analizarea de catre Consiliul U.N.B.R. din 29 iunie 2013 a Raportului privind situatia cheltuielilor sistemului C.A.A. si identificarea surselor de finantare a masurii de indexare a pensiilor ce va fi intocmit de catre Comisia desemnata in acest scop de Consiliul U.N.B.R. in sedinta din 15 decembrie 2012.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am dori sa ne precizati carei categorii de varsta a copiilor angajatilor pot fi acordate sumele suportate de catre angajator pentru plasarea copiilor angajatilor proprii in unitati de educatie timpurie, potrivit legii, in limita stabilita de acesta, dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil. In cazul sumelor platite direct de catre angajat, acestea se acorda de catre angajator, in limita aceluiasi plafon, pe baza documentelor justificative prezentate de angajat, mai precis daca le...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o angajata de cetatenie ucraineana pentru care am dori sa stim daca se aplica aceleasi reguli cu privire la concediul de crestere copil? Ne-a anuntat ca isi doreste, insa nu stim care ar fi procedura, daca ar fi una diferita. Ca si documente de identificare are pasaport si un permis de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare, atat. Este angajata cu contract pe perioada determinata, pe care il prelungim din 6 in 6 luni fiindca asa e stabilit legal.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem nevoie urgent de un raspuns la urmatoarea speta. Avem un angajat cu norma partiala de 25 ore pe saptamana. Va rugam sa ne comunicati daca repartizarea timpului de lucru INEGAL se poate aplica si In cazul CIM cunorma partiale sau numai in cazul CIM cu norma intreaga. De asemenea va rog sa ne spuneti daca in cuprinsul actului aditional/cim este obligatoriu mentionarea intervalului zilnic intervalul de ore in care se va lucra zilnic reprezentat de cele 25 ore pe saptamana.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<