Decanul Baroului Bucuresti reaminteste avocatilor ca din noiembrie 2002 nu s-au produs modificari in ceea ce priveste cuantumul taxei datorate de avocati bugetului Baroului Bucuresti, aceasta reprezentand 15 lei/luna pentru avocatii stagiari si 35 lei/luna pentru avocatii definitivi.
Totodata, precizam ca Filiala Bucurestia C.A.A. este institutie independenta de Baroul Bucuresti, avand personalitate juridica de interes public, buget si patrimoniu propriu, reprezentand organul de specialitate care administreaza si gestioneaza sistemul propriu de pensii si alte drepturi de asigurari sociale pentru avocatii membri ai Baroului Bucuresti, in conditiile Legii si Statutului profesiei de avocat.
Dorim sa mentionam ca, urmare dispozitiilor art. 3 din Hotararea Consiliului U.N.B.R. nr. 692/28.03.2013, cu urmatorul cuprins:
„Art. 3. (1) Pentru asigurarea echilibrului financiar al sistemului C.A.A. si a fondului de pensii, incepand cu data de 01 aprilie 2013, contributia individuala obligatorie a tuturor avocatilor cu drept de exercitiu al profesiei la sistemul C.A.A. este de 11% din venitul brut din profesie realizat de avocat, dar nu mai putin de suma reprezentand cota minima obligatorie si nici mai mult de suma reprezentand cota maxima de contributie obligatorie.
(2)Suma reprezentand cota individuala minima obligatorie este:
- 80 lei pentru avocatii stagiari;
- 300 lei pentru avocatii definitivi.
(3) Cota maxima de contributie obligatorie este 1.200 lei, atat pentru avocatii stagiari cat si pentru cei definitivi.“,
Congresul Avocatilor din 29-30 martie 2013, prin Hotararea nr. 8 privind aplicarea principiilor de asigurare a resurselor de finantare necesare pentru functionarea sistemului Casei de Asigurari a Avocatilor, a hotarat amanarea punerii in aplicare a masurilor prevazute la articolul mentionat mai sus, pana la finalizarea si analizarea de catre Consiliul U.N.B.R. din 29 iunie 2013 a Raportului privind situatia cheltuielilor sistemului C.A.A. si identificarea surselor de finantare a masurii de indexare a pensiilor ce va fi intocmit de catre Comisia desemnata in acest scop de Consiliul U.N.B.R. in sedinta din 15 decembrie 2012.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<