Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rezolutia Curtii Constitutionale: Este sau nu conflict de interese

Privind sesizarea Curtii Constitutionale in vederea solutionarii unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca si puterea executiva determinat de modificarea procedurii de numire a judecatorului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Astazi, 17 aprilie 2013, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procuror Oana Andrea Schmidt Haineala, in calitate de titular al dreptului de a sesiza Curtea Constitutionala a Romaniei cu solutionarea unui conflict juridic de natura constitutionala, in temeiul dispozitiilor art. 146 lit. e) din Constitutia Romaniei, republicata, ale art. 34 si urmatoarele din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 24 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, a adresat Curtii Constitutionale o  cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre autoritatea judecatoreasca si puterea executiva, reprezentata de Guvernul Romaniei.

S-a apreciat ca, prin schimbarea de catre Guvernul Romaniei a mecanismului de numire a judecatorului roman la CEDO, prin intermediul unei Ordonante de Urgenta a Guvernului, s-a adus atingere principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat, in conditiile in care a fost vidata de substanta o atributie fundamentala a Consiliului Superior al Magistraturii, in calitatea sa - prevazuta de art. 133 alin. 1 din Constitutia Romaniei - de garant al independentei justitiei.

Din alt punct de vedere, s-a considerat ca modificarea acestui mecanism prin  Ordonanta de Urgenta a Guvernului, incalca dispozitiile art. 115 alin.6 din Constitutia Romaniei - astfel cum au fost constant interpretate in jurisprudenta Curtii Constitutionale - conform carora ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 17 Aprilie 2013
Votati articolul "Rezolutia Curtii Constitutionale: Este sau nu conflict de interese":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI