Traditie si modernitate in arbitrajul international
Problemele subsumate temei arbitrajului international din tara noastra sunt abordate in doctrina avand ca reper principal sentintele Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
In practica ei, Curtea a retinut numeroase solutii al caror interes nu a fost afectat de trecerea timpului. Ulterior, dinamica raporturilor de comert international a adaugat, in spatiul nostru juridic, alte valente axiomelor considerate ca fiind dobandite. Dezvoltarea reglementarilor legale romane consacrate arbitrajului si a jurisprudentei arbitrale nu a fost insa lipsita de neajunsuri sau de incongruente.
Problemele subsumate temei arbitrajului international formeaza, in tara noastra, obiectul unei doctrine semnificative, care are ca reper principal sentintele Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei (C.A.B.). In cei peste cincizeci de ani de activitate, C.A.B. a desfasurat o bogata activitate pentru solutionarea litigiilor izvorate din raporturile de drept international privat.
Tinand seama de prevederile conventiilor internationale la care Romania este parte contractanta, in special de cele ale Conventiei de la New York, din anul 1958, referitoare la recunoasterea si executarea sentintelor arbitrale straine si de cele ale Conventiei de la Geneva, din anul 1961, consacrata arbitrajului comercial international, precum si de cateva dispozitii ale Codului civil, mai ales de cele ale art. 2, C.A.B. a evidentiat in practica ei sistemul de norme de drept international privat aplicabile raporturilor juridice cu element de extraneitate.
Apoi, in anul 1992, Legea nr. 105 referitoare la reglementarea raporturilor de drept international privat a reiterat numeroase dintre solutiile asupra carora se oprise C.A.B., le-a detaliat pe unele dintre acestea si a contribuit, inspirandu-se din reglementarile similare din alte state si din textele conventiilor internationale din domeniul dreptului international privat, la modernizarea prevederilor legale romane care pot sa intereseze in materia arbitrajului international.
Va recomandam Kitul pentru Titularizare Educatori va ajuta acum sa treceti cu brio examenul! Minimum 7 la Titularizare si sfidati orice esec! Kitul pentru Titularizare Educatori cuprinde: 1. Lucrarea Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare Educatori - Limba si literatura romana asigura exersarea subiectului I din foaia de examen, punctele...
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI (2 culegeri)
Potrivit unei practici constante, C.A.B. este, atunci cand judeca in arbitraj institutionalizat, un organ national roman, care trebuie sa aplice propria norma conflictuala. Majoritatea normelor conflictuale romane fiind imperative, inseamna ca legea romana sau straina la care ele trimit este obligatoriu sa fie luata in considerare de catre C.A.B.
>>> Cititi articolul integral in Revista Romana de Arbitraj <<<
NOUTATI si MODIFICARI aparute in LEGISLATIE
Noutati importante in Codul Civil aparute in 2025 - legislatia a fost modificata. Puteti vedea detalii despre Proprietatea Privata si Moștenire + explicatiile privind Partajul, Contractul de Vanzare sau Prescriptia. Detalii despre CE, CAND si CUM se aplica in lege.
Vezi AICI lista completa a modificarilor <<