Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tribunal CIV Raspundere civila delictuala

Raspundere civila delictuala. Lucruri aflate in paza juridica. Deficiente proprii naturii bunului.

Tip: Sentinta civila
Nr./Data: 2955  (13.11.2001)
Autor: Tribunal Constanta

Parata, care la momentul producerii faptului cauzator de prejudiciu, avea paza juridica a bunurilor reclamantei, este exonerata de raspundere daca dovedeste lipsa unei culpe in producerea evenimentului si cauzarea lui de interventia unei defectiuni tehnice, in cursul exploatarii normale.

Imprejurarea este raportata la o situatie intrinseca acestui bun, iar nu unei gresite utilizari a lui de catre parata, motiv pentru care prejudiciul produs nu-i poate fi imputat acesteia.

Reclamanta - societate comerciala a solicitat obligarea paratei SNTFM ( CFR MARFA ) S.A. - Agentia Teritoriala Constanta la contravaloarea celor patru vagoane avariate in cursul transportului efectuat, precum si la cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.


S-a motivat, in considerente, ca parata a executat in beneficiul reclamantei un transport de marfa, in componenta garniturii de tren fiind incluse si cele 4 vagoane ale reclamantei; in urma unui eveniment produs pe calea ferata, acestea s-au rasturnat si au fost grav deteriorate.

Analizand conditiile de atragere a raspunderii civile delictuale, instanta a apreciat ca in cauza nu pot fi retinute ca incidente dispozitiile art. 998 si urm. cod civil, referitoare la fapta proprie, ci cele ale art. 1000 alin. 1 cod civil, respectiv raspunderea pentru prejudiciul produs de ,,lucrurile ce sunt sub paza”.

S-a avut in vedere, totodata, ca in speta nu sunt intrunite conditiile antrenarii acestei raspunderi, reclamanta nefiind in masura sa probeze raportul de cauzalitate dintre fapta si prejudiciul suportat. Astfel, raportul de cercetare a evenimentului feroviar – al carui continut a fost insusit de reclamanta – a constatat cu ocazia verificarilor ca deraierea si rasturnarea unor vagoane din compunerea trenului s-au datorat unor defectiuni de ordin tehnic, respectiv ruperii fusului unei osii, ca efect al supraincalzirii.

Raportul intocmit a constatat ca acest incident se putea produce in mai multe etape.
Parata, care avea la momentul producerii faptului cauzator de prejudiciu, paza juridica a bunurilor reclamantei, a dovedit lipsa unei culpe in producerea acestui eveniment si, deci, exonerarea sa de raspundere. Defectiunea tehnica intervenita in cursul exploatarii normale a lucrului este asimilata unei situatii intrinseci acestuia, iar nu unei gresite utilizari, motiv pentru care prejudiciul produs nu poate fi imputat paratei.

(sentinta civila nr. 2955 / 13.11.2001, irevocabila prin nerecurare)


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 20 August 2007
Autor: valip
Votati articolul "Tribunal CIV Raspundere civila delictuala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI