Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania va informeaza, ca pe 23 iunie, oficialii europeni au votat adoptarea directivei privind drepturile consumatorilor.
Proiectul reglementarii propus de Comisia Europeana in octombrie 2008 a starnit discutii timp de cativa ani.
La 23 iunie 2011, Parlamentul European a reusit sa ajunga la un acord, directiva privind noiile norme in domeniu protectiei consumatorilor fiind votata cu 615 voturi pentru, 16 impotriva si 21 abtineri.
Schimbariile aduse prin noile norme dau anumite drepturi de necontestat consumatorilor, in special in domeniul on-line. Astfel, prin aceasta directiva se consolideaza drepturile in ceea ce priveste returnarea platii si se introduce o perioada de 14 zile, perioada in care se poate schimba decizia privind cumpararea unui produs. Mai mult, se introduce un formular model, pentru renuntarea la un contract si se sporeste transparenta preturilor oferite produselor comercializate on-line.
Implementarea acestei directive aduce reglementari comune pentru operatorii economici, care vor putea actiona mai usor pe pietele europene.
Viviane Reding, comisarul pe Justitie al Comisiei Europene a declarat: “Aceasta este o zi mare pentru cei 500 de milioane de consumatori europeni. Adoptarea, astazi, a noii directive referitoare la drepturile consumatorilor va consolida prerogativele acestora si va da posibilitatea de a-i sanctiona pe cei care comit fraude in operarea pe internet inselandu-i pe consumatori prin incercarea de a-i face sa plateasca servicii pretinse ca fiind gratuite, de exemplu acela de a le face horoscopul sau de a le oferi retete de bucatarie. Cumparatorii nu vor mai fi obligati ca, impotriva vointei lor, sa contracteze o asigurare de calatorie sau sa inchirieze o masina atunci cand isi procura un bilet de calatorie pe internet. Mai mult, clientii vor beneficia de un interval de 14 zile in care vor putea restitui, daca doresc, marfurile cumparate la distanta, fie prin internet, prin corespondenta sau prin telefon…”
Andreas Schwab, raportorul Parlamentului European, a declarat ca: "Am vrut sa reglementam in principal contractele in afara spatiilor comerciale si la distanta, cum ar fi tranzactiile online, deoarece acesta este modul in care au loc cele mai multe vanzari transfrontaliere". Mai mult, acesta a adaugat ca : ” Noua directiva este astfel un bun exemplu in cazul in care Europa aduce mai multe beneficii atat consumatorilor, cat si a comerciantilor. Am ajuns la un acord bine echilibrat, care intruneste atat cerintele consumatorilor cat si interesele de afaceri".
Comisia Europeana va veghea la transpunerea rapida a acestor noi reglementari, in toate state membre ale Uniunii Europene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Potrivit art. 4 din Legea nr. 376/2004 privind bursele private, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 15/2007 Cuantumul lunar al bursei private va fi stabilit de catre cel care acorda bursa sau de alta persoana juridica ori fizica desemnata de acesta. Totusi, mentionam ca pct. 4.2 din OMFP nr. 1759/2004, care nu a fost modificat, prevede ca: Cuantumul bursei private se stabileste la incheierea contractului si trebuie sa acopere cel putin masa, cazarea si cheltuielile de intretinere, fara a...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care in contractul colectiv de munca al societati s-a precizat : 1 Prezentul contract colectiv de munca se incheie pe durata de 24 luni, intrand in vigoare de la data inregistrarii la Inspectoratul Teritorial de Munca. 2 Partile convin asupra prelungirii valabilitatii contractului sau renegocierii clauzelor sale partial sau total cu cel putin 60 de zile calendaristice inaintea expirarii termenului pentru care a fost incheiat. Daca nici una din parti nu are initiativa renegocierii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa in perioada 2007-2024 pentru plionul 2 de la Allianz Tiriac daca in acest moment sunt pensionata anticipat?Care sunt pasii de parcurs si cand pot primi aceasta suma pe cardul personal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<