Un amic, administrator de firma, m-a sunat nervos zilele trecute si mi-a spus ca un sofer de-al lui tocmai ii facuse o figura urata: in timpul unei curse in interes de serviciu, condusese cu viteza si, neatent, intrase cu masina intr-un parapet.
Scapase fara nici macar un cucui, slava Domnului, masina avea si ea asigurare, problema era ca transporta niste echipamente destul de sensibile care, din cauza socului, se cam stricasera de tot. Si amicul meu ma intreba: cum poate sa-l oblige pe sofer sa plateasca prejudiciul, care e procedura exacta?
I-am spus ca n-am ce procedura sa-i indic, pentru ca, din pacate, nu poate sa-l oblige pe sofer sa plateasca prejudiciul. “Cum asa?”, s-a indignat interlocutorul meu. “Dar e la mintea cocosului: a fost neatent, a busit masina si a stricat marfa. Masina ca masina, ca era asigurata, dar marfa? Nu e logic s-o plateasca? Ce vina am eu, ca doar nu eu eram la volan?”
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
“N-ai nicio vina”, l-am linistit, “numai ca in Codul muncii scrie altceva: «Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora, de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.» (art. 270, alin. 2) Iar pentru un sofer, riscul normal al serviciului tocmai acesta e – sa buseasca masina si sa strice marfa.”
Asa ca i-am recomandat amicului meu sa renunte la gandurile lui de recuperare a prejudiciului. Ba mai mult chiar, i-am spus sa fie multumit ca soferul n-a intrat cu masina in gardul vreunei case, pentru ca proprietarul casei i-ar fi putut cere lui, amicului, despagubiri, in calitate de angajator al soferului neatent (da, legea permite asa ceva!!!)....Citeste mai departe Aici
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri