Locuitorii municipiului Calarasi vor beneficia de reducerea varstei de pensionare cu doi ani.
In iulie 2017 Legea pensiilor nr. 263/2010 a fost amendata pentru a permite locuitorilor din Baia Mare, Copsa Mica, Targu Mures, Zlatna, Slatina, Turnu Magurele, Ramnicu Valcea sa se pensioneze cu doi ani mai devreme fata de varsta standard de pensionare fara a fi penalizati pentru ca aleg pensionarea anticipata partiala. Acum, mai multi deputati si senatori ai PSD vor sa adauge si municipiul Calarasi la aceasta lista.
Initiatorii proiectului legislativ spun ca romanii din Calarasi merita "sprijinul statului nostru care, prin Constitutie, garanteaza dreptul la un mediu sanatos".
In acelasi document se arata si rezultatele probelor de apa subterana, aer si pamant care depasesc cu mult valorile maxime admise pentru sanatatea umana.
Probele de apa subterana din municipiul Calarasi arata ca manganul, cadmiul, plumbul, magneziul, amoniacul, dioxidul de azot, sulfatii si substantele organice pe baza de crom se regasesc in valori mai mari fata de maximele admise conform STAT 1342/1991 (mg/l).
Probele de sol de suprafata arata ca fenolii, zincul, cuprul si cadmiul se regasesc in valori aproape duble sau chiar triple fata de concentratiile admisibile conform Ordinului nr. 756/1997.
Probele de aer in schimb arata o prezenta tripla de oxid de carbon in ceea ce respira calarasenii.
Efectele acestor situatii prezentate mai sus s-au putut observa in timp, cand din ce in ce mai multi cetateni ai municipiului au primit diagnostice de pneumonioza, astm bronsic, hipoacuzie bilaterala de etiologie profesionala, bronsita obstructiva, silicoza si altele.
Masura propuse de alesii PSD este sa reduca pentru acesti oameni varsta de pensionare cu doi ani.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Lege pentru modificarea art. 65, alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
Articol unic - La articolul 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
In momentul de fata, proiectul legislativ a fost adoptat de Senat si a fost trimis Camerei Deputatilor care are rolul de for decizional. Daca deputatii vor aproba la randul lor initiativa legislativa, Presedintele Romaniei o va promulga si va fi publicata in Monitorul Oficial, atunci cetatenii municipiului Calarasi care au locuit mai mult de 30 de ani acolo si supravietuiesc situatiei prezentate mai sus se vor putea pensiona cu 2 ani mai repede.
Conform legislatiei din prezent, barbatii se pot pensiona la varsta de 65 de ani si femeile la varsta de 63 de ani. Aceste valori de varsta sunt valabile doar pentru cei care, de-a lungul vietii, au lucrat in sectorul civil si nu au beneficiat de diferite avantaje privind stagiul de contributie. Astfel intelegem ca femeile se vor putea pensiona la 61 de ani, iar barbatii la 63 de ani.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE