Legea se modifica din nou pentru a permite anumitor romani sa aiba varsta de pensionare redusa cu 2 ani. Iata cum se va intampla acest lucru!
Conform legilor in vigoare, statul roman are datoria (atentie, nu obligatia!) de a garanta conditii egale de trai pentru toti cetatenii sai. Desigur, acest lucru se refera la un prag minim confortabil care, dupa cum ne-a demonstrat istoria post-decembrista, a fost constant greu de atins.
In ultimii ani, analiza facuta asupra sanatatii la nivel national a revelat nevoia de a lua anumite masuri care sa scada cheltuielile cu intretinerea sanatatii si tratamentele aferente. Cum anumite zone din tara au fost supuse unui tratament vadit negativ, parlamentarii incearca acum sa compenseze efectele aduse de activitati miniere si altele asemenea care au poluat aerul, apele sau pamantul.
In aceasta ordine de idei, mai multi alesi ai PSD si PNL sustin modificarea Legii nr. 263/2010 astfel incat varsta de pensionare sa fie redusa cu 2 ani pentru romanii care au locuit in localitatile Vata de Jos si Rachitova din judetul Hunedoara. Conform expunerii de motive, in apropierea acestora au functionat fabrici de var, mine, fabrici de caramida, calcita si vosele. Mai mult, este in vigoare si exploatarea forestiera.
Proiectul de lege prevede ca varsta de pensionare va fi redusa cu 2 pentru romanii care au locuit (adica au avut domiciliul legal) timp de minimum 30 de ani in Baia Mare, Calarasi, Copsa Mica, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Targu Mures, Tarnaveni, Turnu Magurele, precum si in localitatile Abrud, Baia de Aries, Lupsa, Ocolis, Rosia Montana si Zlatna din judetul Alba, Baita din judetul Bihor, Bacau si Onesti din judetul Bacau, Maieru, Rodna si Sant din judetul Bistrita-Nasaud, Crizbav, Feldioara, Victoria si Fagaras din judetul Brasov, Anina, Armenis, Ciudanovita, Moldova Noua, Otelu Rosu si Resita din judetul Caras-Severin, Aghiresu, Campia Turzii, Capusu Mare, Dej, Iara si Turda din judetul Cluj, Navodari din judetul Constanta, Baraolt din judetul Covasna, Targoviste si Titu din judetul Dambovita, Galati din judetul Galati, Branesti, Balteni, Bustuchin, Calnic, Dragotesti, Farcasesti, Ionesti, Matasari, Motru, Negomir, Plopsoru, Prigoria, Rosia de Amaradia, Rovinari, Urdari si Turceni din judetul Gorj, Aninoasa, Baia de Cris, Baita, Brad, Calan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orastie, Petrila, Petrosani, Soimus, Teliucu Inferior, Uricani, Vetel, Vulcan din judetul Hunedoara, Ciulnita si Slobozia din judetul Ialomita, Savinesti din judetul Neamt, Brazi si Ploiesti din judetul Prahova, Brosteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani si Vatra Dornei din judetul Suceava, Fardea, Margina, Nadrag si Tomesti din judetul Timis, Mina Altan Tepe din judetul Tulcea, Berbesti si Ramnicu Valcea din judetul Valcea, Vata de Jos si Rachitova din judetul Hunedoara, pe o raza de 8 km in jurul localitatii in care se afla situl contaminat.
Proiectul a fost trimis pentru dezbatere la Senat, asadar deputatii vor avea votul decizional.
Punctul de vedere al Guvernului a fost solicitat.
Procedura de urgenta nu a fost ceruta.
Propunerea inca nu se aplica, fiind necesara publicarea in Monitorul Oficial.