Reducerea TVA la produsele alimentare de baza este o discutie care ramane in picioare, dar intr-o prima etapa Guvernul intentioneaza introducerea unui proiect-pilot pentru reducerea TVA la paine, a declarat luni premierul Victor Ponta, la finalul reuniunii USL.
El a subliniat ca va discuta in perioada urmatoare un astfel de proiect cu ministrul Agriculturii si cel al Finantelor.
"Impreuna cu ministrul Agriculturii si cu cel al Finantelor vreau sa fac intai un proiect-pilot, de exemplu la paine. Vreau sa merg pe tot lantul de productie, sa vedem ce inseamna implicatia bugetara ca si cand pur si simplu de la 24 la 9 consideram toti cei 15% in incasari. Sigur, asta presupune ca asiguram banii din alta parte si sa vedem la sfarsitul anului daca acest proiect-pilot ne arata ca de fapt avem la paine mai multe facturi emise, mai mult taxe platite sau nu. Pentru ca cei de la FMI, pe buna dreptate, spuneau: cine ne garanteaza ca ceea ce spunteti voi, ideea frumoasa optimista, ca, daca aveti TVA mai mic, sunt incasari. Aratati-ne un proiect care a reusit pe aceasta zona. La paine am zis, pentru ca este un produs unde este o uriasa evaziune fiscala, in al doilea rand pentru ca este un produs extrem de consumat in Romania, nu unul exotic, si in al treilea rand pentru ca are o anumita semnificatie", a detaliat premierul.
Potrivit acestuia, la finele anului se pot constata efectele acestui proiect pe tot lantul.
"M-am lamurit inca odata - ca sa nu fie considerat ajutor de stat si atunci trebuie sa mergi pe tot lantul, ca sa nu se rupa undeva, sa nu ramana profitul, ce vrem noi sa facem - 15% sa se reflecte in incasari mai bune, eventual si la un pret mai mic, dar mai ales fiscalizare, sa nu ne trezim ca se rupe undeva. Aceasta varianta o sa o discut cu ministrul Agriculturii si cu ministrul Finantelor si o cred posibila anul acesta", a spus premierul.
El a mentionat ca banii la TVA-ul redus vor fi pusi din alte parti ale bugetului.
Premierul a mai spus ca o mare problema consta in faptul ca, daca la paine va fi pus si cozonacul, acesta poate fi considerat tot paine. El a adaugat ca va primi o situatie exacta in acest sens de la ministrul Agriculturii "ca sa nu ne trezim ca de fapt toate sunt paini in Romania".
Sursa Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<