Reducerea TVA la produsele alimentare de baza este o discutie care ramane in picioare, dar intr-o prima etapa Guvernul intentioneaza introducerea unui proiect-pilot pentru reducerea TVA la paine, a declarat luni premierul Victor Ponta, la finalul reuniunii USL.
El a subliniat ca va discuta in perioada urmatoare un astfel de proiect cu ministrul Agriculturii si cel al Finantelor.
"Impreuna cu ministrul Agriculturii si cu cel al Finantelor vreau sa fac intai un proiect-pilot, de exemplu la paine. Vreau sa merg pe tot lantul de productie, sa vedem ce inseamna implicatia bugetara ca si cand pur si simplu de la 24 la 9 consideram toti cei 15% in incasari. Sigur, asta presupune ca asiguram banii din alta parte si sa vedem la sfarsitul anului daca acest proiect-pilot ne arata ca de fapt avem la paine mai multe facturi emise, mai mult taxe platite sau nu. Pentru ca cei de la FMI, pe buna dreptate, spuneau: cine ne garanteaza ca ceea ce spunteti voi, ideea frumoasa optimista, ca, daca aveti TVA mai mic, sunt incasari. Aratati-ne un proiect care a reusit pe aceasta zona. La paine am zis, pentru ca este un produs unde este o uriasa evaziune fiscala, in al doilea rand pentru ca este un produs extrem de consumat in Romania, nu unul exotic, si in al treilea rand pentru ca are o anumita semnificatie", a detaliat premierul.
Potrivit acestuia, la finele anului se pot constata efectele acestui proiect pe tot lantul.
"M-am lamurit inca odata - ca sa nu fie considerat ajutor de stat si atunci trebuie sa mergi pe tot lantul, ca sa nu se rupa undeva, sa nu ramana profitul, ce vrem noi sa facem - 15% sa se reflecte in incasari mai bune, eventual si la un pret mai mic, dar mai ales fiscalizare, sa nu ne trezim ca se rupe undeva. Aceasta varianta o sa o discut cu ministrul Agriculturii si cu ministrul Finantelor si o cred posibila anul acesta", a spus premierul.
El a mentionat ca banii la TVA-ul redus vor fi pusi din alte parti ale bugetului.
Premierul a mai spus ca o mare problema consta in faptul ca, daca la paine va fi pus si cozonacul, acesta poate fi considerat tot paine. El a adaugat ca va primi o situatie exacta in acest sens de la ministrul Agriculturii "ca sa nu ne trezim ca de fapt toate sunt paini in Romania".
Sursa Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<