Se vehicula de ceva timp ca TVA-ul va fi redus de la 1 iunie insa nimeni nu stia cu cat se va reduce si la ce alimente.
Marti, premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul va scadea TVA-ul la "absolut toate alimentele, bauturile nealcoolice si serviciile de alimentatie publica" la 9% de la 1 iunie prin Ordonanta de urgenta, informeaza HotNews.ro.
Asa cum declara premierul, se estimeaza ca impactul pe tot anul va fi de 5 miliarde lei, Ponta adaugand totodata ca isi mentine propunerea ca de la 1 ianuarie 2016 sa scada TVA general de la 24% la 20%.
"Am introdus (in proiectul de OUG - n.red.) ca aceasta cota de 9% sa se aplice si la toate serviciile de alimentatie publica, pentru ca nu se poate sa cumperi carnea cu TVa de 9% si apoi sa o vinzi la restaurant cu TVA de 24%", a mai spus Victor Ponta, citat de HoTNews.ro.
Premierul a prezentat si executia bugetara dupa primul trimestru: el a spus ca veniturile colectate au fost de 53 miliarde lei, cu 3 miliarde lei mai mult decat programarea si cu 5 miliarde de lei mai mult decat in primul trimestru al anului trecut.
Liderul Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui - APRIL, Dorin Cojocaru, a declarat, pentru HotNews.ro:
"Imediat se va vedea reducerea TVA in pretul alimentelor. Nu pot sa exagerez chiar asa, cu 15 puncte, pentru ca obiectivul a fost in primul rand sa salvam industria alimentara in Romania in concurenta cu celelalte fabrici din Europa. Dar eu zic ca un 10% minimum se va simti in buzunarul consumatorului, pentru ca cine nu vinde nu ramane pe piata si, ca sa vinzi, trebuie sa vinzi ieftin".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat, cetatean polonez si/sau german, angajat in Romania cu contract individual de munca la un angajator roman, doreste sa lucreze in regim de telemunca de la resedinta sa din Polonia si/sau Germania, dupa caz, pe durata nedeterminata. Ce implicatii fiscale sunt pentru companie si angajat, din punct de vedere al platii contributiilor sociale si al impozitului pe salariu? Intrucat se preconizeaza ca durata sederii pe teritoriul Poloniei si/sau Germaniei, dupa caz, va fi mai mare de 183 de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat roman este detasat in R. Moldova incepand din 2018 si pana la data de 18.09.2022. Incepand cu data de 17 martie 2022 salariatul a intrat in concediu medical pana in prezent. Va rog sa-mi spuneti daca concediul medical suspenda aceasta detasare si, daca da, cum se poate plati acest concediu medical in Romania, dat fiind faptul ca incepand cu 01 august 2021 salariatului i s-au retinut si platit contributiile sociale si impozitul pe salariu in R. Moldova cum se va constitui baza de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere modificarile si completarile aduse Legii 202/ 2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, precum si definitia data sintagmei formule flexibile de lucru, vin cu o intrebare. Cum putem interpreta ultimul punct al articolului 10.6 ? 6 Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care: e salariata/salariatul si-a exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru. Inseamna acest lucru ca salariatii ce presteaza activitate in regim de telemunca,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<